Mikael och Anna är nyutexaminerade journalister. Nu ska de ut på en osäker arbetsmarknad, präglad av vikande upplagor, nedskärningar och stenhård konkurrens.
– Det gäller att vara flexibel.
Det säger Mikael Falk, 30 år och från Borås. För två år sedan flyttade han till Jönköping och började läsa på journalistlinjen på Södra Vätterbygdens Folkhögskola, Svf. Utbildningen har gott rykte, många i dag framstående journalister började sin bana på skolan som är belägen uppe på Mariebos höjder. Bland de kända namnen finns Kristofer Lundström (Kobra), Elin Jönsson (SVT-korrespondent i Ryssland) och Björn Löfdahl (programdirektör på SR).
Mikael Falk hade siktet inställt på sportjournalistik, han har tidigare skrivit lite för en sportsajt, men under utbildningens gång har han blivit alltmer intresserad av samhällsjournalistik. I sommar ska han jobba en månad på SVT:s lokalstation Jönköpingsnytt.
– Och jag har sökt ett fyramånadersvikariat hos dem i höst. Jag planerar också att starta eget, inom text- och videoproduktion.
Trots det korta vikariatet tillhör Mikael de lyckligt lottade i avgångsklassen. Bara runt hälften av de 15 eleverna har fått jobb under sommaren.
Kurskamraten Anna Leijon, 32 år och från Falköping, har inte fått jobb inom media. Istället väntar ett sommarvikariat på posten hemma i Falköping.
– Jag var säker på att jag skulle få ett jobb inom media, så jag sökte inte fler. Men det blev inget.
Hon har dock fortsatt siktet inställt på ett mediajobb inom en snar framtid.
– Det handlar om att göra det som gör livet värt att leva, säger Anna.
Hon menar att journalister behövs mer än någonsin.
– Vi konsumerar ju mer och mer nyheter, så den här tidningskrisen är ju egentligen lite konstig.
Tufft år
Morgontidningar uppvisar en stadig nedgång i både antal prenumeranter och annonsintäkter. Hallpressen, med Jönköpings-Posten i spetsen, ska bara i år spara 50 miljoner kronor, bland annat genom att säga upp minst ett 80-tal medarbetare. Krisen gäller dock inte bara de traditionella papperstidningarna, i april meddelade TV 4 att man lägger ner sina lokala nyheter, runt 140 tjänster ska bort.
Peter Johnson, krönikör i Smålands Folkblad, har jobbat som journalistlärare på Svf sedan 1982. I dag är han linjeföreståndare.
– Det är ett riktigt tufft år för branschen. Väldigt många redaktioner sparar in just nu.
Branschens tuffa villkor ger även avtryck på antalet sökande till Svf:s journalistutbildning. På 1980-talet var det alltid minst 200 sökande till 20 platser, i dag har det sjunkit till ett 50-tal varje år.
– Ett skäl är ju naturligtvis att det är en tuff arbetsmarknad. Samtidigt är de som söker väldigt målinriktade. Det är mycket en fråga om personlig drivkraft, säger Peter Johnson.
Framtid trots allt
Svf skickar regelbundet ut enkäter till tidigare journalistelever, för att undersöka hur många som är kvar i yrket efter fem år. Tidigare har svaren visat ungefär 75 procent, i dag uppskattar Peter att det sjunkit till 50-60 procent.
Trots det finns det en framtid för unga som vill bli journalister menar Peter Johnson.
– Jag är övertygad om att längtan efter seriös journalistik inte kommer att minska. Jobbet är ännu viktigare i dag, när det finns så många oseriösa aktörer på marknaden.
Journalistförbundet
Det är en uppfattning som Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling delar.
– Behovet av journalistik är inte mindre, snarare tvärtom. Jag har varit i branschen i 20 år och det har varit tufft hela tiden. Det nya är nedskärningarna säger Nordling.
Även nättidningarna kräver resurser menar Jonas Nordling:
– Innehåll behövs det ju fortfarande. Och nu finns det ju ett större behov, den digitala journalistiken måste ju uppdateras hela tiden.
Problemet är att det just nu ”saknas en fungerande affärsmodell” menar Jonas Nordling eftersom läsarna vant sig vid att kunna ta del av nyheter gratis på nätet. Han hyser trots det hopp inför framtiden.
– Jag tror att man kommer att hitta sätt att tjäna pengar på folks sätt att ta del av nyheter.
Mikael Falk är säker på att han är kvar i branschen om fem år.
– Jag är fast besluten att jobba med det här.