– Frekvensen när det gäller anmälningar är fortfarande väldigt, väldigt låg. Det behöver inte vara synonymt med den upplevda utsattheten, men det är det enda vi kan titta på för att göra en bedömning, säger Daniel Godman.
Anledningen till att få romer anmäler brott är dels att de har dåliga erfarenheter av myndigheter och polismakt från sina hemländer, men också att det ofta saknas tolk.
– Det finns mycket i kommunikationsdelen som gör att det försvåras, vi når inte de här individerna på samma sätt.
Varför lyckas ni inte nå dem?
– Det svaret ligger hos dem. Man måste fråga dem varför de inte kontaktar polisen när de har blivit utsatta. Den här gruppen har inte någon organisation kring sin egen tillvaro och det gör det svårare för polisen att nå dem. De skulle behöva ha en mer strukturerad organisation kring sin egen utsatthet med kontaktpersoner för sina grupperingar. Till exempel svenska intresseorganisationer som skulle kunna företräda dem i sådana här händelser.
En sådan förening är Hem. Dagens ETC har varit i kontakt med en person som är engagerad i föreningen och hen menar att polisens förklaringar bara är undanflykter.
– Det är skitsnack. Vi har ett kontaktnät bland EU-migranterna. Så sent som den första juli kontaktade jag polisen och sa att jag kan komma och tolka, men polisen vill att de ska åka tillbaka till Rumänien och på så sätt lösa saken. Jag var hos polisen på Kungsholmen med fyra personer så sent som i förrgår (läs: onsdag förra veckan) och jag kan komma med 13 till om de vill. Polisen har inte tagit kontakt.
I helgen attackerades ett läger i Göteborg av en man med machete. Enligt vittnesuppgifter har mannen kommit mitt i natten och börjat hugga genom en tältduk. Därefter ska han ha tänt eld på tre husvagnar och skadat två personer. Ingen person är gripen för attacken.
I Kista driver en man i 25-årsåldern en liknande vendetta mot romer. Vid ett flertal tillfällen har han gått till attack och bland annat hällt tändvätska på en kvinna och sparkat tiggare som sitter på gatan. Han har i Expressen förklarat att det är ett uppdrag han har tagit på sig, att driva ut alla tiggande EU-migranter ur Sverige.
– Kistamannen är det tydligaste exemplet på att polisen inte prioriterar brott mot romer. Den galningen har fem–sex anmälningar mot sig, ändå går han fortfarande fri. Polisen måste visa att man tar den här brottsligheten på allvar och att lagen är lika inför alla. När en rom begår brott så döms de mycket hårdare, säger personen som arbetar för Hem.
Rivalitet mellan olika grupper
Hen är också noga med ett påpeka att det inte bara rör sig om rasistiska motiv bakom attackerna. Det finns även rivalitet mellan olika romska grupper som leder till brott.
– Saker och ting är inte svarta eller vita, det finns kriminalitet inom gruppen också, det är fattiga och hungriga människor. Men polisen lyckas inte reda upp brotten som sker inom gruppen heller. Kanske en tiondel av allt som händer polisanmäls, och när det väl finns en grupp som vågar anmäla så läggs ärendet ned efter ett par timmar.