När riksdagsledamoten Morgan Johansson (S) besvarar Dagens ETC:s samtal har han just deltagit i torsdagens möte i utrikesutskottet. Palestinafrågan har avhandlats, och den förra regeringens justitie- och inrikesminister beklagar att den sittande regeringen inte verkar vilja stödja den humanitära vapenvila som FN:s generalsekreterare António Guterres åberopat under onsdagen.
– De svar vi fick här på förmiddagen tyder på att Sverige inte kommer att backa ett sådant initiativ. Det är extremt beklagligt. Allt tyder nu på att det är omöjligt för FN att verka i södra Gaza så länge den här krigföringen pågår. Det innebär att vi går mot en ännu värre situation med ännu fler döda. Vi gör allt vi kan för att pressa regeringen i den här frågan.
Vill ge bosättare inreseförbud
Socialdemokraterna vill också att EU ska följa USA:s beslut om att neka militanta israeliska bosättare på Västbanken inresa.
– De har dödat över 200 palestiner. De som tar chansen att trakassera vanliga palestinska bönder undergräver också legitimiteten för palestinska myndigheter och möjligheten till en palestinsk stat. Israel har ett ansvar för att skydda den palestinska befolkningen på ockuperad mark, men de lagförs inte. Dessutom har Israel beväpnat dem vilket bara leder till en ännu större risk för eskalering av våldet. Belgien har väckt frågan om att förvägra militanta bosättare inresa även till EU. Det tycker jag vore högst motiverat och vi kräver att EU följer USA:s exempel. Regeringen har än så länge ingen åsikt vilket jag beklagar.
”Sviker inte Palmes arv”
Men samtidigt som Morgan Johansson menar att Socialdemokraterna på ett tydligt sätt markerat mot våldet mot civila i Gaza får de kritik från norskt håll. Ungsossarna i Norge menar att S ”sviker Palmes arv” när de inte är tydligare i sin kritik. Morgan Johansson håller inte med.
– Vi kritiserade regeringen när de valde att lägga ner rösten om vapenvila i generalförsamlingen. Vi kritiserade dem när de pausade biståndet efter 7 oktober. Det är fortfarande fruset, vilket ställer till stora problem för palestinska myndigheter. Vi har drivit på för att öka det humanitära biståndet.
Vad krävs för att ni ska konstatera att bombningarna av Gaza strider mot folkrätten?
– Den formella juridiska bedömningen ska den internationella brottsmålsdomstolen göra. Att vi kräver vapenvila är delvis för att ICC ska kunna utreda. Rent politiskt kan vi säga att mycket tyder på att krigsbrott har begåtts. Det är ett oproportionerligt våld när man flygbombar tätbefolkade områden för att komma åt Hamas terrorister, säger Morgan Johansson, och tillägger:
– Jag såg också att IDF resonerade kring siffrorna om 15 000 döda varav 5000 är Hamasterrorister och 10 000 är civila. Det tyckte han var en ganska bra kvot. Det kan inte jag se hur man med någon form av rimlighet kan hålla med om – att döda två oskyldiga för att få tag på en skyldig. Så kan man inte agera. Vi agerar och hoppas att den svenska regeringen kommer att se det på samma sätt.
Har Socialdemokraternas kritik mot Israel dämpats av den inrikespolitiska debatten kring antisemitism och islamistiskt medlöperi?
– Nej. Däremot är vi det enda partiet i svensk politik som har bra relationer med både den israeliska och palestinska sidan. Jag har haft löpande kontakt med båda ambassadörerna och får information från båda håll, vilket inte alla partier har. Jag tror att det är viktigt att upprätthålla de relationerna, och det kanske påverkar hur vi uttrycker oss. Men det gör också att vi har en styrka i debatten som andra saknar.