Nästa år försvinner ytterligare ett eller två och kvar blir sannolikt bara Big Glenn. Anledningen till att de monteras ner är enkel: nittiotalisterna börjar nå slutet på sin tekniska livslängd.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Man brukar säga att vindkraftverken står i 20–25 år och de här verken är ungefär 22 år. Så antingen så skulle vi vänta ett par år och sen skrota dem eller så säljer vi dem när de fortfarande har ett värde, så då gick vi på det senare alternativet, säger Christofer Åslund, enhetschef för systemutveckling på Göteborg energi.
Han förklarar att vissa andra länder har generösare stödsystem som gör att verken kan underhållas och fortfarande vara ekonomiskt hållbara längre.
Enligt Energimyndighetens register så är det bara Göteborg energi som äger certifierade vindkraftverk i Göteborgs kommun. Energibolagets målsättning går hand i hand med kommunens. Göteborg energi skriver på sin hemsida att de ser ”vindkraft som en självklar del i ett långsiktigt hållbart elproduktionssystem. Vindkraft-en måste helt enkelt få större utrymme om vi ska kunna nå de miljömål som riksdagen har beslutat”.
Nio verk utanför kommunen
Utöver verken i Arendal så finns ytterligare ett inom kommunens gränser, nämligen i Gårdsten. Utanför kommunen har energibolaget nio vindkraftverk i Dals-Ed, ett i Falköping och ett i Askersund. De är alla moderna och kommer att bli kvar i alla fall de kommande 15 åren och väntas förbli i Göteborg energis ägo. För att kunna uppfylla sina ursprungsgarantier så har Göteborg energi möjlighet att köpa vindgenererad el.
Christofer Åslund berättar att markägaren i Arendal nu kommer att använda ytan till annat och att det i dagsläget inte finns några besked från politikerna om att vindkraftverken som försvinner ska ersättas på annat håll genom nya projekt.
– Som situationen är nu i Sverige, när det gäller elproduktion, med låga priser, så är lönsamheten för vind ansträngd. Vi ser inte att det är läge att aktivt söka nya vindkraftprojekt, samtidigt ser vi att vi har mycket att göra med vår fjärrvärme- och kyla, säger han.
Enligt Energimyndighetens siffror har utbyggnaden av vindkraftverk varit stor i Sverige, eftersom det funnits politiska incitament att öka mängden förnybar el. De senaste tio åren har produktionen ökat från mindre än två terawatt-timmar per år till över 15. Förra året kom nio procent av landets totala elproduktion från vind och det är Västra Götalandsregionen som ligger i topp bland länen när det gäller total installerad effekt. Även i Göteborgs kranskommuner finns det en rad aktörer, som EON, Kungälv Närenergi och privatpersoner, som har investerat i vindkraft det senaste decenniet.
Men varför är det svårt att bygga ut vindkraften i Göteborg? Roger Östberg, rådgivare för elcertifikat på Energimyndigheten tror att det till stor del handlar om utrymmet i storstadskommunen.
– Det finns alltid en opinion för eller mot, ”inte i min backyard”. Det är många andra etableringar i Göteborg. Så mycket landskap som inte är exploaterat finns inte i närheten av stora städer. Men rent ekonomiskt så är det samma elpris och stödnivå där, säger han.
Byggs mest i inlandet
Roger Östberg berättar att det i dag byggs allra mest vindkraft i skogsområden i inlandet i höjd med Gävle och Stockholm. Men den typen av områden, där det är möjligt att sätta upp höga verk som kan producera billigare konkurrenskraftigare el, finns inte i Göteborgs kommun. Men när kärnkraften avvecklas kan spelreglerna ändras eftersom det överskott på el som nu råder kan bytas mot ett underskott runt år 2045, då det finns prognoser för att de sista reaktorerna kan komma att avvecklas.
– För att ersätta all kärnkraft så måste vi fortsätta bygga mer elproduktion och då är det förnybart vi satsar på. Successivt kommer all kärnkraft att behöva ersättas, säger Roger Östberg.