BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
I medierna har ärendet blivit något av en följetong. Monique Eriksson bor nämligen sedan händelsen i en husvagn i anslutning till grillkiosken Mojjen tillsammans med ett av sina barn.
Förtidspensionerad i flera år
För två veckor sedan höll hon på att bli vräkt också därifrån. Husvagnen flyttades över dagen, men tillsammans med Mojjens och husvagnens ägare, Staffan Vikström, kunde hon ställa tillbaka den redan samma dag.
– Hade jag inte haft Staffan hade jag varit helt skyddslös, säger Monique.
Monique är sjuk, och har varit förtidspensionerad i flera år. Hon lider av skolios, vilket innebär att hon sedan späd ålder har tvingats genomgå flera stora operationer. Än i dag tvingas hon ta starka mediciner för att klara sin vardag. För ett år sedan upptäcktes dessutom en tumör i hennes binjurar, men för att kunna opereras måste hon ha tillgång till ett lugnt och ordentligt boende.
– Det kanske inte syns på en att man har ont, säger Monique.
– Stressen har lett till att jag även har problem med magen, men jag vill skynda på operationen av binjuren.
”För dem är det bara skräp”
Moniques problem med boendet började redan 2013 när Försäkringskassan utredde hennes sjukskrivning och ställde henne utan inkomst under tre månader. När hon inte kunde betala hyran omvandlade socialtjänsten hennes lägenhet till ett träningsboende. Efter att ha tilldelats en ny socialsekreterare något år senare drogs dessutom en del av försörjningsstödet in och därefter verkställde kommunen en vräkning när hyror blev liggande obetalda, utan att varsko Monique. En del av bohaget förstördes i processen.
– För dem är det bara skräp, men det är mina personliga tillhörigheter, en del gammalt arvegods, säger Monique tonlöst.
Tillsammans med Staffan Wikström har hon föreslagit socialtjänsten att få tillgång till Skräddartorpet, som vanligtvis används av olika föreningar, för att åtminstone tillfälligt ta hand om sin hälsa lite bättre. Kommunen säger nej och erbjuder i stället Staffan och Monique att ställa vagnen på den plats som tiggande EU-migranter har hänvisats till. Det eller enstaka dygn på vandrarhem där husdjur och barn inte får plats.
Situationen har fått Monique att tappa förtroendet för myndigheterna.
– Jag ser alltid till att få kopior på allt jag lämnar in numera, säger Monique, som har överklagat handläggningen av avhysningen i juni till flera myndigheter. Nyligen polisanmälde hon också socialtjänsten för att de inte underrättade Kronofogdemyndigheten om att vräkningen skulle genomföras, som man ska.
Justitieombudsmannen inkopplad
IVO, Inspektionen för vård och omsorg, har redan kritiserat kommunen för att man har underlåtit att ta beslut om att neka eller bevilja henne en ny bostad.
Även Justitieombudsmannen är inkopplad i ärendet och har begärt att kommunen ska klarlägga hur hanteringen har gått till, både själva avhysningen, nämndens bedömning och hur den enskilde tjänstemannen har motiverat handläggningen. Men svaret från kommunen har skjutits upp.
– De hade sju veckor på sig att svara, säger Monique, som snart hoppas att hon får en rättvis bedömning så att hon åter kan få tak över huvudet.