Första gången vi försöker nå Monika Margeta så har hon precis landat efter Euro-tour i Venedig. Vi försöker boka en tid att träffas men nya tävlingar är redan inplanerade.
Vi får vänta en dryg vecka innan hon hinner möta oss i en källarlokal på Torpa där förberedelserna inför EM är i full gång. En stark lampa lyser över ett biljardbord med en blå/grön matta i mitten av rummet. På ena stenväggen hänger en tavla av Lasse Åberg med en trasig Musse Pigg som motiv. Tre stycken pokaler står uppradade i ett glasskåp ovanför en mikrovågsugn.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
”Det är inte så att man blir rik”
Monika Margeta förbereder sig genom att träna på det hon vet kommer att vara viktigt i tävlingarna senare. Hennes dvärgpapegoja Tyra är också med och flaxar fram och tillbaka mellan mattes knä och bordet. Biljard är en individuell tävling och alla är sin egen tränare. Monika är positivt ställd till den biten och förklarar att det bara är hon själv som blir lidande de gånger hon fattar fel beslut.
Monika är inte sponsrad av något företag – och prispengarna i biljard är inte alltid så stora. Så hon försörjer sig som busschaufför och kör stadsbussar i Jönköping. I praktiken lägger hon ut mer pengar än hon tjänar på biljarden – men hon hoppas kunna bli sponsrad i framtiden.
– Man spelar om rankingpoäng och kommer man riktigt långt så kan man även vinna lite pengar, men det är inte så att man blir rik på det, säger hon.
I Venedig blev det en niondeplats. Hon hoppades från början att det skulle bli bättre. Men just i den här tävlingen blev Monika utslagen av kvinnan som är högst rankad i Europa för tillfället.
Dags för EM igen
Monikas intresse för biljard började redan när hon bodde i Göteborg och följde med en kompis till ”Femmans biljard” som då låg på Nordstan i Göteborg.
– Jag spelade på hobbynivå i säkert tio år innan jag bestämde mig för att se hur bra jag kunde bli, säger Monika Margeta.
Monika har nu spelat ungefär i 23 år med några avbrott. Hon har vunnit ett par SM och fick åka på EM 2008, 2009 och 2010. Och nu är det dags för EM igen. Som i alla sporter finns det både fördelar och nackdelar med att vara av antingen det ena eller det andra könet. EM spelas i både en dam- och herrklass. Men i vanliga biljardtävlingar möter killar och tjejer ofta varandra. Monika Margeta ser det inte som ett problem.
– Men visst, det kanske finns några som är rädda att förlora mot en tjej, säger hon.