Monicas förtvivlan: Lustgasen har förstört min dotters liv – och det finns ingen hjälp att få
Dagens ETC
Från en glad kvinna som älskade att sjunga och leka med sina barn. Till paranoid, sjukskriven och fast i beroende.
Monica har sett lustgasen förstöra dottern Lenas liv. Men som mamma till en vuxen med lustgasmissbruk kämpar hon förgäves. Drogen som kan ge hjärnskador är laglig och Lena kan inte tvingas till vård.
– Det finns ingen hjälp att få. Jag har klöst sönder varenda dörr för att hjälpa min dotter, säger Monica.
Osammanhängande sms, oförklarliga svimningar och en allt mer förändrad personlighet. Länge förstod Monica inte vad det var som var fel med hennes barn. Men för ett år sedan hittade hon 72 stycken tomma 670-gramstuber i dottern Lenas lägenhet. Varje tom tub motsvarar minst 70 stycken fyllda lustgasballonger där varje hel ballong är en dos av drogen. Ett vimmelkantigt rus som räcker i cirka 30 sekunder.
Monica började lägga pusslet. Bit för bit förstod hon att de symptom som Lena dragits med kunde kopplas till inhalerande av lustgas. Listan är lång: njursvikt, tarmproblem, urinvägsinfektioner, vita händer, blåa händer och fötter, kärlkramp, balansproblem, neurologiska diagnoser, blodiga kräkningar, tinnitus, synrubbningar, B12-brist och psykisk utmattning.
Monica blev själv förvånad när hon började söka information och insåg allvaret med partydrogen som säljs på klubbar, krogar och gatan. Hon tycker att både myndigheter och människor i allmänhet vet för lite.
– Om folk visste hur det är så skulle man kräva ett förbud, säger hon.
Det senaste året har Monica gjort allt i sin makt för att dottern Lena ska få hjälp. Hon har larmat socialtjänsten, psykiatrin, beroendevården och till och med dotterns bostadsrättsförening för att i alla fall få bort gastuberna, som inte får förvaras i bostadsfastigheter.
Tuberna utgör dels en explosionsrisk, men om de inte förvaras rätt riskerar de att läcka. Läckande gastuber på en förlossningsavdelning kan ha orsakat skador på foster hos gravida sjukhusanställda.
– Jag fick panik när jag förstod att både jag och mina barnbarn utsatts för läckande tuber utan att veta om det, säger Monica.
”Psykiatrin sa rakt ut att de inte kan hjälpa”
Som anhörig till en vuxen person med missbruk som inte själv vill medverka i att få vård är det alltid svårt att söka hjälp. När det handlar om lustgas är det ännu svårare, eftersom gasen inte klassas som en drog utan räknas som ett livsmedel. Monica har därför bollats från beroendevården till psykiatrin, men utan resultat.
– Psykiatrin sa till mig rakt ut att de inte kan hjälpa, säger Monica.
Monica tar kontakt med Dagens ETC i ett sista desperat försök att få fler att förstå hur skadligt lustgas kan vara.
Jag känner att mitt barn har dött.
– Det kokar av sorg när jag pratar om det. Min dotter kommer att ha skador resten av sitt liv, hon kommer inte att återhämta sig. Det har skadat hennes personlighet, hon är en annan idag. Jag har förlorat den fina underbara människa som hon är. Jag ser ingen framtid där vi kan umgås som vanligt igen.
Monica säger att hon som förälder bara vill se sitt barn blomma. Men nu:
– Jag känner att mitt barn har dött. Hon har inte ens fyllt 40 än och och lustgasen har förstört hennes liv.
Att det är lagligt och beroendeframkallande gör att finns det finns stora pengar i försäljningen. Dagens ETC:s granskning visade att Niklas Psarros, som kallar sig Gaskungen och har svensk ensamrätt på det dominerande nederländska märket Fastgas, blivit miljonär på sina affärer. Under bara fyra timmar en vanligt fredagseftermiddag säljs gas för minst 300 000 kronor från hans lager.
Att gasen är mycket beroendeframkallande är någonting som Monica blivit smärtsamt medveten om. Genom att prata med övriga familjen och dotterns kompisar har Monica lagt ihop bit för bit och förstått att dottern beställt lustgas för över 20 000 kronor under en period på tre månader 2023.
Och missbruket fortsätter. Hon har förstått att dottern använder gasen på veckobasis, ibland flera gånger.
– Så länge hon har gas så tar hon den. Det finns företag som erbjuder hemleverans med expressbud, säger hon.
Köldskador på låren
Nyligen larmade Giftinformationscentralen om att antalet samtal om skador kopplat till lustgasanvändning i år fördubblats jämfört med året innan. Hittills i år är det 1 100 samtal, från både privatpersoner och sjukvården.
”När vården ringer kan det vara fråga om allvarliga symtom som gör att personen blivit inlagd på sjukhus. Det handlar ofta om psykisk och fysisk nervpåverkan men även om akuta skador som exempelvis obehagliga köldskador på lår, läppar och i mun och svalg”, säger Jenny Bång Arhammar, verksamhetschef vid Giftinformationscentralen i ett uttalande.
Regeringen har lovat krafttag mot lustgasen. Enligt en utredning som bereds just nu föreslås 18-årsgräns vid all försäljning. Utredningen föreslår också att försäljning till privatpersoner endast ska vara tillåtet i mindre behållare tänkta till sifoner, inte de populära partytuberna på närmare kilot styck.
Lustgas ska inte heller få säljas om det finns anledning att anta att den ska användas som berusningsmedel.
Kallar lagen tandlös
Lagen ska vara på plats senast i januari 2026, men ansvarig minister Jakob Forssmed (KD) vill att det går fortare än så. I mitten av november sa ha till SVT att varje månad som den nya lagen kan skyndas på är bra.
– Lustgasen skadar unga människor, sade socialminister Forssmed.
Men Monica tycker att lagförslaget är tandlöst.
– Inget av det där kommer att leda till någon hjälp för någon med missbruk. Det kommer inte att stoppa någon. Om de stora tuberna försvann så skulle min dotter köpa en hel pall med minituber istället, säger hon.
Finns det ingenting i de nya reglerna som kan stoppa att fler dras in?
– För att stoppa det måste man informera om riskerna. Att sätta en 18-årsgräns är snarare en signal om att det är okej att ta lustgas så länge du inte är minderårig. Jag tycker inte att det känns logiskt. Försäljningen borde kriminaliseras.
I dag är dottern Lenas liv i spillror. Hon är sjukskriven och hennes barn bor inte längre hos henne. Monica och hon har väldigt lite kontakt.
– Hon blockar alla som ifrågasätter henne, säger att hon inte vill bli dömd.
Lustgas startade ond cirkel
Lena har haft ett kämpigt liv på flera sätt. NPF-diagnoser, bostadslöshet, hon har utsatts för våld av en parter men också själv varit våldsam. För några år sedan blev hon utsatt för ett sexuellt övergrepp och enligt Monica var det efter det som missbruket trappades upp.
– Det har blivit en ond cirkel där hon tror att hon behöver lustgasen för att må bra, när det i själva verket är tvärtom, säger hon.
Efter det sexuella övergreppet fick Lena ett skadestånd på drygt 20 000 kronor. Pengar som Monica idag förstår gått till lustgas, där en tub på 670 gram kostar kring 270 kronor. I dag förstår hon också varför barnbarnen ofta klagat på att deras mamma inte gett dem deras veckopeng och att de inte fått några nya kläder.
– De har klagat på att hon aldrig lagar mat, och gått hem till andra och ätit. I efterhand förstår jag varför, säger Monica.
Situationen känns hopplös, samtidigt minns hon hur dottern var innan hon började med lustgas. Det var en annan person.
– Hon har alltid varit lite speciell, men hon har fungerat bra i samhället. Hon var glad, kreativ, lekte med sina barn. Hon älskade att sjunga. Nu har hennes fina röst blivit förstörd.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.