– Jag tycker att den nya lagen är oerhört viktig, den är central. Lagen är en del av ett pärlband av förändringar som har pågått steg för steg i Sverige sedan i början av nittiotalet. Med förändringar i äktenskapslagstiftningen, för adoptioner och smittskydd. Bit för bit ska människor kunna vara fria, även de sexuella minoriteterna. Lagen är viktig och känns modern.
Attackerna mot hbtq-personer i allmänhet, och transpersoner i synnerhet, följer ett historiskt mönster, säger Mona Sahlin.
– Det var precis samma sak med partnerskapslagen, då behövde en borgerlig regering också lämna över frågan till riksdagen när kristdemokrater vägrade att ta i lagen med tång. Frågeställningar om inte minst transpersoner har alltid skuggats av fruktansvärda fördomar, rent hat och en oerhörd okunskap om vad frågan faktiskt handlar om.
Populister i alla länder
Och högerpopulister över hela världen slår på samma trumma, enligt den förra partiledaren.
– Diskussionen i Sverige kommer samtidigt som Vladimir Putin och Viktor Orbán lägger hela sin kraft på att göra hbtq-personer till fienderna i samhället. Det gör väldigt ont i mig när Sverige hamnar i samma fälla. När det samtidigt pågår välfärdskris, arbetslösheten är hög, människors ekonomi är usel och klimatfrågan är akut. Och så får vi höra partiledare som snackar om att män släpps in på kvinnors toaletter. Det är fruktansvärt. Jag skäms och jag vill säga: Skämmes!
Det är transpersoner och en utsatt grupp som den här frågan handlar om, inte om att Jimmie Åkesson eller Annika Strandhäll är oroliga över vilka som rör sig inne på toaletterna
Överlag anser Mona Sahlin att svensk politik, över blockgränserna, har blivit väldigt populistisk.
– I brist på annat samlas populister i många partier bakom den typen av frågor som tappar bort dem som det handlar om. Frånsett Lina Axelsson Kihlbom är det väldigt få gånger man fått höra vad frågan handlar om direkt från de som berörs.
Har du någon förståelse för de på vänsterkanten är oroliga för den nya lagen?
– Nä, faktiskt inte. Jag tycker att det finns en frågeställning i botten, en som många av oss behöver fundera kring. Om så många unga människor känner att de inte är födda i rätt kön, finns det någonting i samhället och i samhällsnormerna som påverkar? Det går att ha en seriös debatt och man måste våga ta den. Men det handlar inte alls om att säga nej till att göra det lättare att byta juridiskt kön.
Ingen toalettfråga
Debatten om oåterkalleliga ingrepp är viktig att föras och ska tas på allvar, fortsätter Sahlin.
– Man ska gå fram i den takt som vetenskapen och politiken enas om och inte skynda fram. Men det har ingenting med debatten om det juridiska könet att göra. Jag träffade själv nyss en ung person som vantrivdes i sitt kön, och som hamnade i potentiellt livshotande situationer varje gång hen skulle gå in på en klubb och det krävdes ID. Det är transpersoner och en utsatt grupp som den här frågan handlar om, inte om att Jimmie Åkesson eller Annika Strandhäll är oroliga över vilka som rör sig inne på toaletterna.
– Vi är många som tillsammans med aktivister inom hbtq-rörelsen undan för undan kämpat för att förändra opinionen, lagar och folks fördomar. Och det tänker vi fortsätta med. Vad säger man på engelska, we got your back. Jag kommer inte att lämna den rollen.