Avdelningen Operation 1, där man utför ortopediska ingrepp, har verkat lite i skuggan av Svartedalens äldreboende vad gäller försöken med sex timmars arbetsdag. Anledningen är troligtvis att äldreboendet är beroende av politiska beslut och på sjukhuset är det den interna ledningen som tar beslutet vilket inte skapar offentlig debatt på samma sätt.
– För oss är det bara en annan arbetsmodell, vilket inte krävs politiska beslut för. Det enda var att vi fick ändra i kollektivavtalet med rast först efter sex timmar. Men facket tyckte att de positiva förändringarna övervägde och gick med på det, säger Marina Henriksson, enhetschef.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
I stället för att jobba ett pass på åtta timmar med lunch mitt i, så jobbar sköterskorna nu i två olika operationspass per sex timmar, men utan lunch.
– Att byta för lunch mitt i operation var väldigt tidsödande. Och att jobba i två skift gör att vi kan ha öppet till 18.30 i stället för till 16.00 som innan. Och stängda operationssalar är det sämsta man kan ha rent ekonomiskt, säger Marina Henriksson.
Lyckats banta köerna
I en operationssal är det inte bara att gå iväg och äta, utan avlösningspersonal måste skrubbas in och allt vara sterilt vilket tar mycket tid. De nya arbetstiderna har gjort att sjukhuset har bantat ner operationsköerna rejält. Det är en av de stora vinsterna med förkortad arbetsdag. Personalomsättningen är en annan.
– Innan överlevde vi via bemanningssköterskor. Kring 2012–2013 var det en ond spiral här med personal som slutade och det blev svårare och svårare att nyrekrytera. Det gick rykte om hur tungt det var att jobba här så ingen ville ansöka. Då föreslog medarbetarna själva förkortad arbetsdag för att motverka det.
I rena löneutgifter är det dyrare för sjukhuset med mer personal och kortare dagar. Men det finns många saker de utgifterna bör vägas mot.
– Det kostar ju en del, men samtidigt har vi förkortat köerna ordentligt. Tidigare fick vi stryka patienter så det var dyrare vård på det stora hela.
"Förfrågningar från hela Sverige"
Projektet smygstartade hösten 2014 och efter smärre justeringar var det igång fullt ut efter halvårsskiftet 2015. Nu har det utvärderats och de positiva effekterna har gjort att sjukhusledningen har gett grönt ljus för ännu ett år.
– Nu knackar folk på dörren och vill komma och jobba här. Våra rekryteringsproblem är avsevärt mindre nu för tiden, kommenterar Anders Hyltander, områdeschef för Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Även om Mölndals sjukhus inte har rönt lika stor politisk uppmärksamhet som Svartedalen så har arbetstidsförkortningen gjort att många nyfikna i samma situation har hört av sig.
– Jag har fått förfrågningar från hela Sverige. Jag har även fått förfrågningar från Japan och Sydkorea där man tvärtom har jobbat oerhört långa pass, som har varit nyfikna på hur vi gör och hur vi lägger upp det.
Sjukhusledningen hade i inledningen av projektet inte några förväntningar kring att antalet sjukskrivningar skulle gå ner.
– Det var inget vi hade några jätte-höga förväntningar på. Men även de har gått ner under det här året. Men sjukskrivningar är luriga tal att förstå sig på och vanliga sjukdomar som förkylningar får man ju ändå. Men det är något som ska bli intressant att titta på över tid, säger Marina Henriksson.
Mer energi på jobbet
Den tredje positiva effekten av förkortad arbetsdag är personalens hälsa och välmående.
– Trivseln har gått upp. Personalen är mer energisk på jobbet och våra medarbetarenkäter har skjutit i höjden. Den arbetsrelaterade utmattningen har blivit mycket bättre. ”Gladare” låter ju lite klyschigt, men så är det verkligen. Att de numera har fasta kollegor och inte hyrd personal som varierar hela tiden gör mycket till.
Marina Henriksson säger att det är spännande att vara delaktig i ett sådant här projekt, men att det samtidigt kommer med ett stort ansvar.
– Det är ett väldigt ansvar att förvalta det här. Jag tror att vi är lite före vår tid, men inom en tioårsperiod så kommer det säkert att hända mycket inom förkortad arbetstid. Det har fungerat väldigt bra för oss.