På avdelningarna Solrosen och Maskrosen går barn som är mellan ett och fem år gamla. Strax efter jul kommer de att lämna sina avdelningar på Karlslunds förskola och flytta till den gamla nedlagda Karlsundsskolan som finns i närheten.
– Vi jobbar för att det ska bli en mjuk övergång så barnen kan känna sig trygga. De kommer att få vara med och se hur snickarna jobbar och förbereder. De nya lokalerna kommer inte att vara okända när barnen flyttar in, säger Margareta Engström som är förskolechef på Karlslunds förskola.
Varken personal eller barn har i nuläget visat några symptom av att vistas i lokalerna. Men vistas man länge i dåliga inomhusmiljöer kan man reagera med exempelvis slemhinnebesvär och irritation i halsen. Därför ska man alltid agera då man hittar mögel.
Det var när personalen upptäckte dålig lukt i ett mindre utrymme på förskolan som Margareta Engström tog kontakt med det kommunala bostadsbolaget Futurum.
– Vi kände en instängd doft när ventilationen var avstängd och det gjorde att jag bad om en kontroll, säger Margareta Engström.
Fann mögel vid kontroll
Och det visade sig att ytterväggen som vetter mot barnens utegård var fuktskadad och i en kontroll fann man även mögel.
– Vi har plockat in fuktexperter som har undersökt förskolan och utredningen visade att det fanns mögel. Då agerade vi direkt, eftersom vi hittade mögel är det bråttom att åtgärda problemen och få ut barnen, säger Göran Lunander på Futurum Fastigheter.
För att göra en flytt möjlig byggs nu lokaler i den gamla Karlsundsskolan om till nya provisoriska avdelningar. Evakueringen av barnen ska ske i två omgångar. Barnen på Solrosen och Maskrosen som finns närmast den fuktskadade och mögliga väggen ska flytta till den gamla matsalen och barnen som går på Lysmasken och Snigeln kommer att få flytta senare under nästa år till Idrottshallen.
– Personalen har fått vara med och utformat ritningar och vi räknar med att det kommer fungera bra i de provisoriska lokalerna, säger Margareta Engström.
Men om barnen någonsin kommer att få flytta tillbaka till sin gamla förskola är ytterst oklart. När alla barn har flyttats ut kommer man att undersöka fler väggar, tak och golv för att se om byggnaden är värd att rädda.
– Vi vet inte om vi kan renovera bort möglet eller om vi måste bygga nytt. Vi utreder just nu hur omfattande skadorna är. Vi ska ha ett underlag klart innan årsskiftet hur vi ska gå vidare, säger Göran Lunander.
Svår att bygga om
Huset som byggdes på 1970-talet har tillräckligt med utrymme och en planlösning som personal och barn är nöjda med, men det finns konstruktionsproblem med många av husen som byggdes på 1970-talet.
–Det är inte den bästa konstruktionen direkt. Det är en så kallad BPA-stuga och det är en knepig konstruktion som är svår att bygga om. Det kan vara klokare att bygga nytt. Även om det kostar mer att bygga nytt kan det vara mer lönsamt på sikt om vi kan få till en mer kostandseffektiv förskola, säger Göran Lunander.
Margareta Engström har inga synpunkter på om man ska renovera eller bygga nytt så länge hon får behålla alla förskoleplatser.
– Vi har fullt nu och det står väldigt många barn i kö. Platserna behövs verkligen, säger hon.