Annika Ström-Öberg på Räddningsmissionen menar att det är viktigt att människor inte fuskar med bidragssystemet, men anser att repressiva kontroller och åtgärder inte kommer åt problemet.
– Den här typen av åtgärder stärker folks flykt- och försvarsbeteende istället. Det skulle vara bättre att lägga resurserna på insatser på att hjälpa personer som har svårigheter i livet till att välja mer konstruktiva vägar. Det skulle ge bättre resultat, säger hon.
Hon säger också att det inte är lätt att leva på bidrag, vilket hon menar att Moderaternas motion ger sken av.
– Personer som lever på ekonomiskt bidrag är under stor kontroll. Man får redogöra för sin ekonomi. Jag har läst förslaget och det är lite vagt vad det är man vill komma åt. Det finns regler och socialtjänstlagen som redan motverkar fusk.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Risk att barn drabbas
Hon framhåller också att det finns en risk att barn drabbas av kontrollerna. De kan uppleva otrygghet och stigmatisering då okända vuxna kommer till hemmet.
– Att leva under ekonomisk press och i utanförskap är svårt för barnen och därför är det extra viktigt att ta i beaktande vilka konsekvenser som kan drabba barnet om den vuxne riskerar att hamna utan försörjning.
Förslaget kunde gå igenom kommunstyrelsen eftersom den rödgröna ledningen inte har en egen majoritet. Även Socialdemokraterna riktar skarp kritik mot motionen. Marina Johansson (S), kommunalråd med ansvar för sociala frågor, menar att det handlar om grundsynen på människor.
– Det finns en misstänksamhet och en tro hos de borgerliga på att väldigt många fuskar med bidragen. Det tror inte vi, utan vi tror att de allra flesta faktiskt vill arbeta och göra rätt för sig.
Regler finns redan
Hon menar vidare att det redan finns tillfredställande åtgärder på plats.
– Dels så har redan socialtjänsten en skyldighet att anmäla misstankar om brott. Dessutom har redan socialtjänsten redan en hel del kontrollåtgärder, men som inte innefattar hembesök. Lagstiftningen är väldigt skarp och det är väldigt svårt att få försörjningsstöd. Man ska mer eller mindre inte klara sin situation, säger hon.
Marina Johansson påpekar att JO sedan tidigare uttalat sig i frågan om hembesök i kontrollsyfte och slagit fast att sådana inte är tillåtna.
Enligt de kalkyler som ligger till grund för beslutet kostar de ökade kontrollinsatserna cirka 25 miljoner. En summa som samhället kommer att spara in i minskat fusk menar Moderaterna.
Vänsterpartiets kommunalråd Daniel Brenmar menar att Alliansen lägger 25 miljoner på att demonisera människor som befinner sig på den absoluta botten av samhället.
– Det finns ingen verklighetsförankring i förslaget, säger han.
Minskar stigmatiseringen
Moderaternas gruppledare Jonas Ransgård menar tvärtom mot kritikerna att de utökade kontrollerna kommer minska stigmatiseringen av personer på försörjningsstöd.
– Jag tycker det är viktigt för systemets legitimitet att de som får stödet är de som är berättigade till det. Om det finns ett förtroende hos allmänheten att stödet går till dem som behöver det så finns det mindre risk för stigmatisering än om det finns omfattande misstro.
Jonas Ransgård vill också förtydliga att det främst handlar om att anställa särskilda handläggare som arbetar med att stävja fusk.
– Om det är personer som enbart jobbar med detta så blir de duktigare på det. Det pekar erfarenheter från Solna och Helsingborg på där de redan har detta system. Men det blir också en tydligare uppdelning i rollerna så att inte samma handledare är stödjande och kontrollerande.
Motionen kommer nu att behandlas av kommunfullmäktige, antagligen på mötet den 18 maj. Där behöver den behöver stöd från Sverigedemokraterna och Vägvalet för att gå igenom.