Moderaterna upplever i natt en monumental baksmälla. Partiet har sedan förra valet förlorat var fjärde väljare, och flykten har gått framför allt till Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna. Ledande moderater kunde inte dölja sin besvikelse efter att SVT släppt vallokalsundersökningen.
– Vi hade siktat på att bli omvalda och det lyckades vi inte med, säger partisekreterare Kent Persson på en sordinerad valvaka i centrala Stockholm.
Gunnar Hökmark:
– Vi förlorar en regering som har varit en av de starkaste och tydligaste i Europa.
”Gjort så mycket bra”
Dagens ETC har under valrörelsens avgörande skede kontaktat moderater runt om i landet för att fråga hur de ser på partiledningens arbete och det bistra opinionsläget.
Tidigare i år har M-politiker framfört kritik mot det egna partiet, bland andra riksdagsledamoten Hanif Bali, som menar att politiken har stagnerat.
– Vi måste vända många stenar i miljöpolitiken, integrations- och migrationsfrågorna, arbetsmarknadspolitiken. Det är där väljarna kommer att ställa sina frågor. Vi har svar men de är i snitt kanske sju år gamla allihop, sa han i maj.
Den sortens frispråkighet är det ingen moderat som har varit upplagd för veckan före valet. Det talas istället om svårigheten att behålla väljare över två mandatperioder, att det har funnits en utnötningseffekt att hantera för en regering som söker stöd för fyra år till.
– Vi har gjort så mycket bra, sa en M-politiker i västra Sverige.
– Det borde räcka i den bästa av världar, men delar av väljarkåren vill ha förnyelse. Det kan man tycka vad man vill om, men det är rörligare idag. Sverige är mer som resten av Europa.
Borg: ”Besvärligt valresultat”
Det finns alternativa förklaringsmodeller hos moderaternas folkvalda. Alla skyller inte väljarna för att vara lätta på foten.
– Vi skulle ha uppdaterat vårt budskap. Hanif Bali har rätt i den betydelsen att ungdomar inte tagit till sig moderat politik i tillräcklig utsträckning. Jag är övertygad om att det handlar mer om kommunikation än om politikens själva innehåll, sa en representant i Stockholms län.
Så lät det före valet.
– Det är att bära regeringsmakten, säger finansminister Anders Borg nu på söndagskvällen.
Han kallar valresultatet ”besvärligt”. Och när samtliga valdistrikt var färdigräknade uttryckte andra moderater att en valförlust av det här slaget – utan rödgrön majoritet, med Sverigedemokraterna som vågmästare – kan komma att vara tillfällig.
I klartext: en rödgrön regering blir så parlamentariskt svag att den inte överlever mandatperioden.
Reinfeldt avgår
När Fredrik Reinfeldt strax efter klockan 23 på söndagskvällen framträder på valvakan:
– Svenska folket har fattat sitt beslut. De rödgröna har fler mandat än alliansen. Regeringen kommer att lämna in sin avskedsansökan.
Reinfeldt kommer i vår att avgå som partiledare.
FREDRIK REINFELDTS FEM MISSTAG
1) Regeringssjuka
• Inte bara moderaterna har drabbats av detta. Vi har sett det tidigare, exempelvis hos regeringen Persson. Det uppstår ett glapp mellan politikens verklighetsbeskrivning och den faktiska situationen i landet. Fredrik Reinfeldt har heller inte hanterat detta med ödmjukhet. Han har istället uppvisat arrogans, irritation och ett tilltagande ovanifrånperspektiv.
2) Nonchalans mot unga
• Sveriges unga vill se förändring och politiker som tar antirasism, jämställdhet och klimathotet på allvar. Det här engagemanget tycks ha kommit som en total överraskning för Reinfeldt, som heller inte ansträngt sig för att förstå dess orsaker. Han fick frågan om han är feminist. ”Jag kan avslöja att jag är moderat”, svarade han. Statsministern visar prov på nonchalans även när det kommer till miljöpolitik. Däremot har han gjort starka uttalanden kring solidaritet gentemot flyktingar – men samtidigt förklarat att Sveriges ”öppna hjärta” hotar satsningar på välfärd.
3) Fortsatt massarbetslöshet
• När alliansen vann valet 2006 hade Sverige en arbetslöshet på drygt sex procent. Då talade Reinfeldt om ”massarbetslöshet” när han förankrade sin arbetslinje hos väljarna. Idag säger han inte längre massarbetslöshet, trots att åtta procent går utan jobb. Istället har han genom valrörelsen hävdat att alliansen skapar bäst förutsättningar för sysselsättning. Men faktum kvarstår: Sverige har massarbetslöshet, speciellt bland unga och andra utsatta grupper. Här har Reinfeldt inte kunnat formulera en trovärdig lösning.
4) Låsning vid sänkta skatter
• Det har blivit fem jobbskatteavdrag med alliansen. Dessutom har ungdomars arbete rabatterats och Rut- och Rot-systemen permanentats. Fredrik Reinfeldt upprepar att satsningen på hushållens konsumtion burit Sverige genom finanskrisen. Men en majoritet av väljarna vill se satsningar på välfärd. Reinfeldt har inte kunnat förklara hur den kan tryggas när skatteintäkterna minskat med – ackumulerat – nästan 1000 miljarder kronor. Hans fokus på väljarnas plånböcker har inte delats av väljarna själva.
5) Innanförskap blev utanförskap
• 2006 gick det retoriskt omstöpta Moderaterna till val på socialt patos. Reinfeldt lovade att bryta utanförskapet. Ingen skulle längre falla mellan de byråkratiska stolarna. Bidrag skulle hjälpa till omställning, inte försörja under längre tid. Inga fler opåkallade förtidspensioneringar. Sverige skulle kollektivt arbeta sig in i framtiden. Men resultatet har jagat Reinfeldt genom hela valrörelsen. Fas 3, utförsäkringar, vårdköer, osäkra anställningar, raserad a-kassa, ökade inkomstklyftor, en välfärdsindustri där vård och utbildning urartat i vinstmaximering från privata aktörer. Exemplen är många där svenskar farit illa av alliansens politik.