– Det är ett väldigt kliv högerut. Som nån påpekade: nu är det dags för Moderaterna att plocka fram pärlhalsbanden igen, säger Magdalena Andersson.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Finansministern är kritisk till att M nu öppnar för att via lagstiftning införa en anställningsform med lägre lön, vilket man så sent som för ett drygt år sedan var motståndare till.
– Utöver att det riskerar att sänka lönerna för breda löntagargrupper så är det också ett sätt att slå sönder den svenska modellen med fria parter som förhandlar om lönerna, som ju har varit framgångsrikt.
Hon oroas också över lägre löner i kombination med beslut om avregleringar på bostadsmarknaden för hyresrätter, vilket riskerar att leda till högre hyror.
– Om vi tittar på den samlade moderata politiken med lägre löner och högre hyror, hur tänker de sig att människor ska få vardagen att gå runt?
Magdalena Andersson efterlyser också ett tydligare besked från den nya moderata partiledningen när det gäller en eventuell Alliansregering och hur den ska ställa sig till Sverigedemokraterna.
– Ulf Kristersson har inte varit särskilt tydlig i hur han ser på en kommande regeringsbildning. Är han beredd att sätta sig i en regering med aktivt stöd av Sverigedemokraterna?
Sprickan inom Alliansen om synen på SD, där Centern och Liberalerna är mer skeptiska till ett samarbete, avspeglas också i synen på migrationspolitiken. Moderaterna vill avskaffa rätten att söka asyl på svensk mark och istället bygga ut kvotflyktingssystemet.
– Det de ser framför sig bryter mot den internationella ordning som finns. Men jag tycker att det är viktigt att vi kan ha en politik som här och nu fungerar för Sverige, säger Magdalena Andersson.
”Finns redan drivkrafter”
Moderaterna vill införa ett bidragstak och göra en rad skärpningar inom socialförsäkringssystemet med syfte att ge människor ett ökat incitament att ta jobb.
Men finansministern är kritisk och menar att vi redan har de drivkrafter som behövs för att människor ska söka jobb. Hon anser att problemet snarare är att arbetsgivare inte får tag i den kompetens de behöver.
– Söker man en undersköterska så är det inte nivån på försörjningsstödet som är problemet om man inte har en undersköterskeutbildning, säger Magdalena Andersson.
Moderaterna menar att alla bidrag och stöd staplade på varandra blir en så pass hög inkomst att människor inte har incitament att ta sig ifrån det, hur ser du på det?
– Jag tror ingen som lever på försörjningsstödsnivån menar att det är en bra försörjning. Om man däremot har väldigt hög hyra så kan det samlade stödet som man får från det allmänna bli högt, men det beror ju på inte på att man har väldigt mycket kvar att leva på utan att man har en hög hyra. Att släppa lös hyressättningen är ju knappast en lösning på det problemet, säger Magdalena Andersson.
Dagens ETC har sökt Moderaterna, men de berörda talespersonerna har alla avböjt att svara på finansministerns kritik.
Men Charlie Levin Forsberg, pressekreterare hos Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson, skriver i ett mejl:
”Det finns inget skäl till oro över den svenska modellen med anledning av våra förslag. Det har alltid i huvudsak varit lagstiftaren som inför nya anställningsformer och parterna som tar hand om lönebildningen. Med en inträdesanställning får individen 70 procent av lönen som parterna förhandlat fram medan den lär sig jobbet på jobbet.
Han menar att det redan idag finns liknande anställningsformer på arbetsmarknaden i de befintliga kollektivavtalen.
”Vi har en reformagenda som löser de problem som socialdemokraterna blundar för. Genom den största bidragsreformen sedan 1980 och att prioritera i statens utgifter kan vi sänka skatten, stärka polis och försvar samt korta vårdköerna, ” skriver Charlie Levin Forsberg.