BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
"I den här takten skuldsätter Socialdemokraterna Stockholm, 1 miljard i månaden. Detta skuldberg kommer att leda till enorma räntekostnader som i stället skulle kunna gå till välfärden. GILLA OCH DELA om du håller med!" skrev moderata oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr i en kommentar till en bild av räknaren på Facebook den 17 november.
Men att Stockholm lånar 1 miljard i månaden stämmer inte alls med verkligheten, menar finansborgarrådet i Stockholms stad, Karin Wanngård.
Det är en prognos som har gjorts över eventuella lånebehov. Belåningssiffran i dag är snarare 300 miljoner, visar kommunens siffror.
Wanngård menar även att Alliansen och Moderaterna också hade samma behov av att låna pengar när de styrde kommunen mellan 2006 och 2014, men lånen amorterades av med hjälp av försäljning av allmänna tillgångar, såsom hyresrätter.
"Onyanserat"
I en artikel i Dagens samhälle från den 10 november framkommer det att många kommuner i Sverige nu tar ”rekordlån”. Det beror, enligt tidningen, på två saker. Dels växer landets befolkning kraftigt. Vi blev nyss tio miljoner och beräknas vara ännu en miljon inom åtta år, och Stockholm växer i snitt med 46 personer om dagen.
Den ökande befolkningen ställer krav på utbyggnad av allt från bostäder, skolor och fritidsanläggningar till vatten, el och värme. Dels står många av de byggnader som uppfördes under folkhemsprojektet inför stora renoveringsbehov.
Björn Bergstrand är hållbarhetchef och chef för medierelationer på Kommuninvest, som lånar pengar till många av landets kommuner. Han säger att han inte kan uttala sig specifikt om Stockholm, då Kommuninvest inte uttalar sig om specifika kommuner. Men han anser inte Moderaternas kampanj vara korrekt, efter att han har fått den förklarad för sig.
– Att sätta upp en räknare och visa hur mycket man lånar blir inte speciellt nyanserat. Det ger bara en sida av sammanhanget. Det går inte att säga att en skuldökning per definition är dålig.
Han menar att generellt lånar kommuner för att investera.
– Kommuner får inte låna pengar för att finansiera driften. Det vi ser när vi sammanställer det här i rapporter är att kommuner som växer också är de som lånar och det är företrädelsevis kommuner som klarar av en ökad skuldbörda. En investering är kopplad till en tillgång. Man köper inte upp saker som man förbrukar dagen efter utan det finns en långsiktig tillgång som är kopplad till skuldsättningen.
Björn Bergstrand menar vidare att vi överlag har en låg skuldsättning i de svenska kommunerna. Tittar man på den totala låneskulden är den ungefär 550 miljarder kronor, vilket ger ungefär 55 000 kronor per person. I Kommuninvests rapport om kommunernas skuldsättning framkommer dessutom att Stockholms skuldsättning per person är lägre än genomsnittet.
Karin Wanngård är mycket kritisk till hur Moderaterna har utformat sin kampanj. Hon menar att det är en ny stil från partiets sida, att överdriva saker i sin politiska retorik.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det sprider rykten och andra osanningar. Det skapar oro hos stockholmarna helt i onödan och det är så typiskt Moderaterna. De ljuger ju. Vi ser det hela tiden. De tar något litet, litet korn och blåser upp det till en sanning som det inte är. Det är inte så man bygger framtidstro och medborgarnas förtroende för politiska system.
Ny debattstil
Wanngård menar att Moderaterna sedan några månader tillbaka har anammat den nya debattstilen.
– Gammelmoderaterna tog ansvar oavsett om de satt i majoritet eller opposition. Vi kunde göra upp om saker som höll under flera år, men de nya känner jag inte att jag kan lita på.