Det berättade Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé vid en pressträff under måndagen.
– Ja, det tycker jag är rimligt. Men den ska också innefatta till exempel ursprung för brottsoffren, vilket kanske till och med är ännu viktigare, säger Tomas Tobé.
Ny brottsrubricering
Moderaterna vill också införa en ny brottsrubricering, grovt sexuellt ofredande, som ska fånga upp de brott som idag inte uppfyller kriterierna för våldtäkt. För att få fler brott att klaras upp vill M ha specialiserade sexualbrottsgrupper hos polisen, men man ser inte behov av ytterligare resurser.
– Vi presenterar ingen ytterligare finansiering idag, det här är något som skulle vara möjligt att göra även inom den nuvarande polisorganisationen. Men jag tror att alla inser att vi kommer att behöva utöka antalet poliser för att möta den nya kriminaliteten, säger Tomas Tobé.
Åklagare ska alltid leda utredningen och videoförhör ska användas tidigare i processen. Man efterlyser också ett tydligare fokus på brottsoffer, där ett målsägandebiträde kopplas in tidigt.
Hårdare straff
Tomas Tobé vill också att alla våldtäktsbrott ska få hårdare straff, idag hamnar domarna ofta i den nedre delen av skalan vilket Moderaterna är missnöjda med. Minimistraffet för våldtäkt ska bli 3 års fängelse, och för grov respektive synnerligen grov våldtäkt föreslår man 5 och 7 år som minimum.
Hur är det tänkt att längre straff ska påverka återfallen i sexualbrott?
– Det handlar om vi tycker att straffet ska återspegla hur allvarligt samhället ser på det här brottet. Domstolar dömer idag väldigt nära straffminimum, då skulle det här få effekten att vi ser mer allvarligt på våldtäkt.
Det är idag bara 3 procent som återfaller i sexualbrott efter en dom, så redan idag verkar straffen fungera?
– Straffvärdet har inte förändrats på över 50 år, samtidigt har vi skärpt straffen när det gäller till exempel våld och misshandel. Jag tycker att sexualbrott och våldtäkt i synnerhet är väldigt allvarligt och det måste också återspeglas i straffminimun.
Så är straffskärpningen främst symbolisk?
– Det här innebär ju att våldtäktsmän kommer att sitta inne längre i fängelse, och det tycker vi bättre återspeglar hur allvarligt vi ser på den här typen av brott.
Det är ju redan idag 97 procent som inte återfaller i sexualbrott efter en dom, är det en för låg siffra tycker du?
– Ja, för mig är det här ett förslag som ska återspegla hur vi ska se på sexualbrott. Vi är väldigt bekymrade över utvecklingen, säger Tomas Tobé.