Moderaterna vill gå hårt åt klanerna – men vad är en klan?
Bild: Anders Wiklund/TT
Dagens ETC
Utvisa klanmedlemmar utan att de begått brott. Kartlägg klanerna och förbjud kusinäktenskap. Det här är några av punkterna som Moderaternas Ulf Kristersson presenterade i veckan som åtgärder mot den organiserade kriminaliteten. Samtidigt är det ingen som vet vad en klan är.
– Ordet är missbrukat, säger sociologen och gängexperten Maria Wallin.
”Kriminella klaner ägnar sig åt brottslighet som angriper och hotar rättsstaten. Problemen med dessa släktbaserade kriminella nätverk är många.”
Så står det på Moderaternas hemsida om det nya ”klanpaketet” som i veckan presenterades av Ulf Kristersson och partikollegan Axel Josefson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. 10-punktsprogrammet ska “bekämpa släktbaserade kriminella nätverk” bland annat genom att utvisa fler kriminella klanmedlemmar, även om de inte dömts för brott.
Men vad menar Moderaterna egentligen med ”klaner”? Sociologen och gängexperten Maria Wallin har förundrats över förslaget och menar att det kan bli väldigt fel om man inte använder dessa typer av begrepp korrekt.
– Ordet har ju blivit missbrukat. Klan är lite olika saker beroende på vilken folkgrupp man pratar om. Men en klan är inte, och det här kan man säga med hundra procent säkerhet, samma sak som en släkt, säger hon.
”Finns inte 40 klaner”
Wallin menar att människor inom en klan kan vara släkt, men hon är tydlig med att en klan inte är samma sak som till exempel ett släktbaserat kriminellt nätverk.
Klaner är ett traditionellt system som ofta återfinns på platser där staterna är svaga och inte klarar av att upprätthålla det sociala, ekonomiska och fysiska skyddet för sina medborgare, och där kliver istället klanen in.
– Klanen har som funktion att stå för flera samhällsfunktioner, flera klaner kan också gå ihop till en klan, så att benämna släkt som klan är direkt felaktigt, det kan inom en klan och dess underklaner finnas flera olika etniska tillhörigheter.
Maria Wallin reagerar även på att Moderaterna påstår att det finns 40 klaner i Sverige, vilket hon menar är ett rent faktafel.
– Det är klart att vi inte har 40 klaner i Sverige för klaner kan vara hur stora som helst, men däremot kanske vi har 40 släkter som kan vara kriminella.
Håller alla klaner på med organiserad brottslighet?
– Nej. Man kan se dem som kriminella om man ser på de normsystemet de har och straffen som de delar ut när någon bryter mot normerna till exempel vid hedersrelaterade brott.
Att det finns organiserad kriminalitet som tynger landet är inget Maria Wallin förnekar, men för att lösa de problemen krävs mer konkreta förslag som att kriminalisera att vara med i en kriminell organisation.
– Vi måste ha lagstiftning för att kunna skydda människor, och barn och ungdomar framförallt som tvingas in i de här strukturerna. Vi måste ju få stopp på dödandet, säger Maria Wallin.