Moderaterna stoppar planer på vindkraft: ”Vi tycker inte att det är snyggt”
Bild: Shutterstock
Dagens ETC
Vindkraften ska vara en del av energimixen, enligt Moderaterna. Men trots det stoppar partiet vindkraftssatsningar i kommuner landet över. – Det går inte ihop med vårt varumärke, säger kommunalrådet Patric Åberg.
”Nej tack till stålskogar i Stockholms skärgård!” Över en bild med rader av vindkraftverk, en ljust rosa himmel, och ett krusigt hav, pumpar Moderaterna i Stockholms län ut sitt budskap på sitt Instagramkonto. På Twitter samma sak: Nej, tack! Moderaterna i Stockholms län säger nej till utbyggnad av vindkraftverk i Stockholms skärgård.
Nejet handlar om det norsksvenska bolaget Njordrs planer på att bygga Sveriges största havsbaserade vindkraftpark. Vindkraftparken skulle täcka ett området på ungefär 1 000 kvadratkilometer, och kunna producera runt 20 TWh/år – nästan lika mycket som hela Forsmark. Parken är tänkt att ligga långt ut till havs, med Sandhamn som närmsta land 55 kilometer bort. Än återstår dock mycket innan planerna kan bli verklighet. Inte minst behöver det göras en fördjupad miljökonsekvensbeskrivning.
Men trots att projektet bara är i sin linda har Stockholmsmoderaterna redan inställningen klar: nej.
”För kustnära”
På flera andra håll i landet säger Moderaterna också nej till vindkraft. I Trellborg har kommunen lagt sitt veto mot 25 till 33 vindkraftverk i havet utanför Smygehamn och Abbekås, ungefär åtta kilometer från land.
– Det är för kustnära. Vi tycker inte att det är snyggt, och i det området prioriterar vi turismen. Vi har en 3,5 mil lång kustremsa där som är fantastisk, och då vill vi inte ha vindkraftsverk så nära. Redan nu ser man vindkraftverk här, men det är mycket längre ut. De här är så nära att man skulle kunna simma ut dit, säger Mikael Rubin (M), kommunstyrelsens ordförande.
Du har tidigare sagt att du är positiv till havsbaserad vinkraft, varför har du ändrat dig?
– Ja, och det är jag. Men det här är kustnära vindkraft. Vi är inte emot vindkraft om den placeras på rätt plats.
”Tystaste platsen i Skåne”
I andra änden av Skåne, Östra Göinge, låter resonemanget på liknande sätt. Men här handlar det om landbaserad vindkraft. Wanås gods vill anlägga två vindkraftsparker, med totalt 16 vindkraftverk.
Patric Åberg (M), ordförande i kommunstyrelsen, tycker inte att det är bra.
– Vi är en ganska orörd kommun, Östra Göinge är den tystaste platsen i Skåne. Vi vill värna det, och inte göra stora ingrepp i vår natur. Numer handlar det om vindkraftverk som är 290 meter höga. Det går inte ihop med vårt varumärke som Skånes gröna hjärta.
Men grön el borde väl passa särskilt bra i er kommun då?
– Jo absolut, det är därför vi vill satsa på vattenkraft. Vi menar att ett hållbart energisystem framför allt består av kärnkraft och vattenkraft.
Ändrade sig i Munkedal
I Munkedal i Bohuslän hade planerna på en ny vindkraftspark kommit längre. Kommunen hade gett sitt godkännande till sju vindkraftverk på Skottfjället, men i början av hösten stoppades planerna. Moderaterna som tidigare sagt ja, hade nu vänt. Tillsammans med KD och SD rev de upp beslutet.
– Vi har under sommaren haft en diskussion inom partigruppen, där har vi kommit fram till att den planerade vindkraftparken på Skottfjället kommer göra en alldeles för stor påverkan på landskapet, och därför har vi svängt i frågan och säger nej till det, säger Christoffer Rungberg (M), kommunstyrelsens ordförande, till P4 Väst.
Moderaterna i Gävle hade hoppas på att kunna göra något liknande. Men där har de en majoritet emot sig, och kommunfullmäktige sa i måndags ja till ett vinkraftsprojekt utanför kusten, norr om Gävle. Planen är att 52 vindkraftverk ska byggas cirka elva kilometer ut från fastlandet.
– Vi är i grunden positiva till havsbaserad vindkraft, men när det är så kustnära kan det störa boendes närmiljö och även turistnäringen. Men också fisket påverkas. Det småskaliga kustnära fisket kan inte bedrivas när de här vindkraftverken byggts, säger William Elofsson, kommunal för Moderaterna i Gävle.
Ansvarig vill inte kommentera
Moderaternas officiella linje när det gäller vindkraft är att den ska finnas med som en del av energimixen. I vintras skrev Ulf Kristersson och Jessica Rosencrantz, miljö- och klimatpolitiskt talesperson, en debattartikel i Aftonbladet där de menar att Moderaterna är Sveriges nya miljöparti. Där skriver de också att M vill ta fram ett nytt energipolitiskt mål med sikte på 100 procent fossilfritt, och att de vill se forskning för ”all fossilfri elproduktion, från vindkraft till kärnkraft”.
Men om partiet tycker att dagens vindkraftproduktion bör öka eller inte är oklart – Jessica Rosencrantzs avböjer att svara på frågor om inställningen till vindkraft.
I Region Kalmar är Moderaterna tydligare: Det räcker med vindkraft nu. Här har moderata region- och kulturpolitiker skrivit såväl debattartiklar som brev till energiminister Anders Ygeman (S) om att utbyggnadstakten bör minska drastiskt.
Malin Sjölander, regionråd för Moderaterna, vill att regionen tar fram en långsiktig strategi för energiförsörjningen. I den hoppas hon på satsningar på kärnkraft.
– De rödgröna och Centern vill bara ha förnybart, medan vår sida vill ha fossilfritt. Vi menar att kärnkraften måste utvecklas, samtidigt som vi öppnar för fler alternativ.
Men ni vill inte ha mer vindkraft?
– Vi är för en mix, men ska man bara ha förnybart så handlar det om enorma ytor som behöver byggas för de stora vindkraftsanläggningarna. Det skulle vara förödande för landsbygden.
Du har sagt att länets skogar skövlas och att familjer drivs från sina hem. Är det så?
– Ja. Jag har själv en make som bor på landet, där håller man nu på och bygga vindkraft ganska långt bort, men vi kommer ändå ha skuggning och viss ljudstörning på tomten. I Västervik har vi flera som flyttat från storstaden för att få lugn, sedan byggs stora vindkraftsverk och dessutom autostrador för att komma till dem. Trots det får de som drabbas ingen kompensation. Då tycker jag det handlar om att skövla.
Dagens ETC har sökt Stockholmsmoderaterna utan framgång