Taket i a-kassan ska höjas – det beskedet har sju av åtta riksdagspartier lämnat inför höstens val. Men trots att en blocköverskridande majoritet vill se en ökning av arbetslöshetsersättningen kommer frågan inte finnas med i alliansens gemensamma valmanifest.
– I dag är det inte aktuellt, säger arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M).
Den senaste justeringen av a-kassans maxtak gjordes 2001. Sedan dess har arbetslösa personer som mest kunnat få en dagersättning på 680 kronor. Det innebär en månadsersättning på högst 14 960 kronor innan skatt, oavsett tidigare lön. Enligt en ny rapport från fackförbundet TCO har värdet på arbetslöshetsersättningen sjunkit med 17 procent sedan den förra justeringen. Samtidigt har pris- och lönenivåerna ökat stadigt. Det gör att en arbetslös person har 3 700 kr mindre att röra sig med i dag jämfört med år 2001.
Många tar lån
Att a-kassan ger en allt sämre ekonomisk trygghet bekräftas av Melker Ödebrink, kanslichef på Arbetslöshetskassornas samorganisation. I en undersökning som gjordes bland 3 800 personer som fått a-kasseersättning i år, svarade var tredje person att de behövt låna pengar för att få ekonomin att gå ihop.
– Nu måste taket höjas. Det har legat still i tolv år och arbetslöshetsförsäkringen ger inte längre inkomsttrygghet under perioder av arbetslöshet, säger Melker Ödebrink.
När Moderaternas partisekreterare Kent Persson under en utfrågning i Almedalen i förra veckan pressades på frågan om han skulle kunna leva på 14 960 kronor i månaden undvek han att ge något konkret svar. I riksdagen har de mindre borgerliga partierna öppnat för en höjning av a-kassan men det förslaget blockeras av Moderaterna som motsätter sig en ökning av ersättningen.
– Alliansregeringens politik handlar om jobb. Det innebär en egen försörjning, arbetsgemenskap och frihet. Vi ska ha trygga ersättningar om man kommer mellan jobb – men att jobben växer till och blir fler och kommer fler till del är vår främsta prioritering, säger arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson (M).
Är det rimligt att dagersättningen ligger på samma nivå som för 13 år sedan, trots att löne- och prisnivåerna ökat markant sedan dess?
– Naturligtvis ska omställningsförsäkringen utvecklas men under den lågkonjunktur som har varit har vi prioriterat jobbtillväxt så att fler får jobb framför ersättningssystem.
Elisabeth Svantesson tycker att Moderaterna varit tydliga med att de prioriterar jobbfrågan och kritiserar oppositionen, som hon menar uttalat sig svävande kring förslaget om ett höjt maxtak.
– S svajar rejält. Först föreslår de ett höjt tak och ersättningsnivå, sen säger Magdalena Andersson att de inte ska höja ersättningsnivån och så kommer Löfven med nya besked om taket. Till slut blir det inget besked alls i vårbudgeten. Det blir en tom och nästan ohederlig retorik.
Kan höjas med 230 kronor
Men Socialdemokraterna anser sig ha varit tydliga med sin ståndpunkt. I ett mejl till Dagens ETC skriver S pressekreterare att ”En försämring av a-kassan och sjukförsäkringen var en bärande del i alliansens politik när de tog över makten 2006. På så sätt skulle man finansiera skattesänkningar. Urholkningen av a-kassan har gjort att försäkringen näst intill ligger i spillror”. Man bekräftar också att partiet går till val med ett förslag på att höja ersättningstaket från 680 till 910 kronor per dag. En höjning som skulle innebära nästan 5 000 kronor mer i plånboken varje månad för a-kasseberättigade.