– Stora barnkullar är ett allvarligt hinder för integration och bra barnuppfostran. Så var det i Sverige förr – och så har det nu blivit igen, sa han då.
När Moderaterna nu samlas i Umeå för partistämma finns flerbarnstillägget med som en del av förslaget till partiets nya politik mot utanförskap och kriminalitet.
”Hinder för integrationen”
Partistyrelsen vill att flerbarnstillägget ska ”ses över” och ”reformeras” för att inte bidragssystemet ska uppmuntra till att fler barn av ekonomiska skäl. Men det finns de i partistyrelsen som vill gå längre och slopa flerbarnstillägget direkt.
Josefin Malmqvist, ordförande i Moderatkvinnorna, är en av dem.
– Det är ett hinder för integrationen, inte minst för många nyanlända kvinnor som kanske kommer från länder med högre födelsetal. Vi ser att det riskerar att leda till att fler stannar hemma i många år och missar kontakten med det svenska samhället. Därför menar vi att det är rätt att helt enkelt avskaffa flerbarnstillägget, säger hon.
Att slopa det från och med fjärde barnet, som partiledningen redan föreslagit, tycker hon inte är tillräckligt.
– Vi menar att det är bättre att se andra reformer som snarare gör det mer lönsamt att arbeta. Vi moderatkvinnor har föreslagit att man skulle växla flerbarnstillägget mot ett förstärkt jobbskattavdrag för de som arbetar, säger Josefin Malmqvist.
Ett särskilt jobbskatteavdrag för den med barn eller för alla?
– För alla.
För stora barnkullar
Douglas Thor, ordförande i MUF, vill också slopa flerbarnstillägget direkt.
– Staten ska inte med ekonomiska medel göda en kultur där föräldrar skaffar fler barn än vad de klarar av. Det leder till trångboddhet och ärvt utanförskap, säger han.
Tror du att det är flerbarnstillägget som gör att man skaffar fler barn?
– Jag tror att det huvudsakligen handlar om kultur. Det finns också inslag av socioekonomi. Ju lägre socioekonomi, desto större är sannolikheten att man skaffar många barn. Men man ska inte förneka att ekonomi har påverkan på människors beteenden.
”Stimulerar fler att arbeta”
När flerbarnstillägget infördes 1982 var syftet att minska den ekonomiska skillnaden mellan hushåll med få och många barn. Enligt en rapport från Försäkringskassan från tidigare i år gick mest pengar till familjer med tre barn. Rapporten visar också att om flerbarnstillägget skulle slopas skulle ytterligare 15 000 barn hamna i relativ fattigdom. Och de 330 000 barn som redan lever i familjer med låg ekonomisk standard skulle få det ännu tuffare.
– Att slopa flerbarnstillägget skulle innebära en ökad kostnad för kommunerna för ekonomiskt bistånd för att helt enkelt kompensera de familjer som då hamnar på gränsen. Det tar vi givetvis med i beräkningarna. Men det allra bästa för barnen är att få se sina föräldrar gå till jobbet. Därför menar vi att vi måste genomföra reformer som stimulerar fler att arbeta, säger Josefin Malmqvist.
Hoppas på stöd frän stämman
Douglas Thor säger att det handlar om en avvägning.
– Jag förstår självklart att det kommer att minska pengarna till vissa familjer. Men en av de saker som Sverige har lyckats väldigt bra med historiskt är att man fick familjer som inte hade ekonomiska förutsättningar att sluta skaffa många barn. Det var framgångsrikt och det minskade barnfattigdomen. Det handlar om vilket system vi skapar på lång sikt.
På Moderaternas stämma i helgen finns flera motioner som föreslår ett slopat flerbarnstillägg, bland annat från partiföreningen i Skåne och i Kronoberg. Både Douglas Thor och Josefin Malmqvist tror att den här linjen kan vinna.
– Vi får många signaler om att det finns en starkt stöd för vår hållning. Vi är optimistiska och tror att det finns alla förutsättningar att faktiskt få igenom det här på stämman, säger Josefin Malmqvist.