När Socialdemokraterna inledde Almedalen i helgen var Moderaternas tält fortfarande igenbommat. Inte en enda partimedlem i sikte.
Men det igenbommade tältet är inte ett tecken på att Moderaterna har gett upp, säger den gotländska M-politikern Anna Hrdlicka optimistiskt. Första dagen på Almedalen är en lugn dag och partiet satsar krutet på dagarna med mest folk.
– Det är klart att det är tungt när man ser opinionssiffrorna. Men det är bara att skaka av sig och resa sig upp. Vi kan inte ta ut något i förskott, säger hon och fortsätter dela ut gratis t-shirts till några förbipasserande framför M-tältet.
”Krävs ett mirakel”
En mer uppgiven ton hördes från tidigare toppmoderaten Sven-Otto Littorin som gjorde en blixtvisit under årets Almedal.
– Det krävs ett mirakel om vi ska vinna det här valet, sa Sven-Otto Littorin till Aftonbladet.
Senare ikväll kommer mörka moln hänga över Fredrik Reinfeldts tal på Almedalsscenen, i alla fall enligt SMHI:s prognos.
Annat var det 2006. Då stod en segerviss och självsäker moderatledare på stora scenen. Göran Persson har i efterhand sagt att han, just under Almedalsveckan det året, insåg att valet var förlorat. Möjligen är det samma känsla som nu börjat få fäste i Moderaterna.
”Är lite bittra och sura”
Redan under politikerveckan 2012 gick C-ledaren Annie Lööf till oväntat angrepp mot alliansen och sa att ”glöden har falnat” och ”det saknas reformtempo, det saknas reformiver”. Hon försökte lappa ihop det med korvgrillning i Maramö. Det gick sådär.
M:s medvind har sedan länge mojnat. Tv-bilderna från partiets EU-valvaka visade rena begravningsstämningen.
Förra S-ledaren Mona Sahlin berättar att hon träffat ovanligt många knäckta moderater under årets Almedalsvecka.
– De går runt i Almedalen och är lite bittra och sura. De tycker att väljarna och media är dumma mot dem. ”Förstår de inte vilka bra saker vi har gjort.” De är så ovana vid att bli granskade och ifrågasatta, det verkar svårt för dem att hantera, säger Mona Sahlin.
Lägger locket på
Men även om alliansen är nere för räkning håller Moderaterna tätt i leden för att ge sken av att fortfarande vara med i matchen. Få inom partiet vill uttala sig om det dystra opinionsläget. Inte heller verkar det finnas någon tydlig valstrategi för att rycka upp sig mot slutspurten. Linjen är alltjämt tillväxt och jobb.
Vid en rundringning till ledande moderater i landet är det tydligt att partiet nu lagt locket på om hur man ska mobilisera sig fram till valet.
– Vi avböjer att kommentera den fortsatta riktningen på valrörelsen, säger Markus Jonsson, pressekreterare för Moderaterna i Stockholm.
Inga kommentarer, mitt i valrörelsen?
– Nej, valrörelsen har inte riktigt börjat än.
Efter katastrofvalet till Europaparlamentet gick Ulf Adelsohn ut och kritiserade partiet för bristande visioner. Men när Dagens ETC söker honom för en kommentar om läget inför valet har partistrategerna hunnit tysta sin tidigare ledare:
– Jag har blivit ombedd att göra partiet den tjänsten att inte uttala mig mer, det blir sånt himla liv annars, säger Ulf Adelsohn.
Inte heller partisekreteraren Kent Persson eller kampanjchefen Per Nilsson svarar på några frågor om opinionsläget. Men de senaste väljarundersökningarna talar sitt tydliga språk.
– Det har aldrig hänt att ett parti hämtat in ett så stort försprång. Nu börjar det sjunka in att alliansens tid är över, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
– Istället handlar det snarare om hur man kan påverka Socialdemokraternas regeringsbildning.
Blåröd röra i mitten
En återkommande förklaring när det gäller alliansens kräftgång är att statsbärande partier alltid tappar väljarstöd efter en tid vid makten. Borgerliga debattörer pekar också på att även Socialdemokraternas opinionssiffror pekar nedåt, vilket förklaras med mittenpolitikens blåröda röra.
– S och M:s problem är ett och samma, nämligen att de lagt sig så nära att de låter som ekon av varandra, säger Expressens ledarskribent Malin Siwe.
– När båda tar efter den andres begrepp, som ”krona för krona”, ”överskottsmål” och ”stabila finanser”, blir det ointressant för väljarna. Moderaterna borde ha dragit igång en egen fråga, inte minst för att deras valarbetare ute i stugorna ska kunna ha något entusiasmerande att säga till folk.
Även Jonas Hinnfors håller med om den analysen. Han är förvånad över att Moderaterna inte snappat upp jämställdhetsfrågorna efter vårens framgångar för Fi och strömningarna i opinionen.
– Föräldraförsäkring och kvinnors förvärvsfrekvens hade varit ganska enkla för Moderaterna att foga ihop med arbetslinjen. Istället har man varit rädda för att tappa väljare till både SD och Fi och inte gjort något alls.
På så sätt menar han att partiet målat in sig i ett hörn.
– Börjar man tala om feministfrågor utan att ha gjort något i praktiken blir det lätt att angripa, om man å andra sidan inte pratar om det alls blir det också en måltavla.
Samma dilemma gäller även andra frågor som på senare tid vunnit mark i debatten, inte minst miljöfrågor där alliansen också hamnat på efterkälken, menar Jonas Hinnfors.
”Kommer kämpa hela vägen”
Framför Moderaternas tält i Almedalen är det trots allt en hel del besökare som stannar, tar emot en gratis kokbok och pratar lite politik en stund. Anna Hrdlicka (M) håller inte med om att Moderaterna är i ett underläge.
– Man kan vinna hur många val som helst i opinionsundersökningar men val vinns på valdagen. Vi kommer kämpa hela vägen in, säger hon.
Anton Borgström
Eigi Söderin