Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson Paula Bielers tweet i måndags kväll sammanfattade mångas känslor av Moderaternas förvandling de senaste månaderna.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Moderaterna har vänt från att ha en partiledare som talade om att ”öppna era hjärtan” för drygt tre år sedan till att i dag ha skärpt både retorik och faktiska politiska förslag i migrations- och integrationsfrågor.
– Den viktigaste integrationspolitiska åtgärden är att ha en stram migrationspolitik. Därefter ska vi se till att öka språkkraven, ha bättre vägar in på arbetsmarknaden och ha kvalificering in i välfärdssystemen, sade Moderaternas ekonomisk-politisk talesperson Elisabeth Svantesson till DN nyligen. I samma intervju menade hon att det var dags att prata om invandringens problem och ställde krav på att kostnaderna för invandringen ska redovisas tydligt.
De senaste månadernas förslag om inskränkning av vård och skolgång för papperslösa, tak för invandring, språkkrav för medborgarskap och etnisk kartläggning av brottslingar är några fler exempel på hur M närmat sig SD.
– Jag såg Bielers tweet och det skulle vara kul om det inte var så himla sorgligt, för det är ju det de gör, flörtar med SD, säger Lisa Pelling, statsvetare, utredningschef på vänsterorienterade tankesmedjan Arena idé och expert på migrationsfrågor.
”Hundvisselpipa-politik”
Hon menar att kravet på redovisning av invandringens kostnader är ren signalpolitik.
– Det är typisk hundvisselpipa-politik. Man sänder ut en signal som man vet uppfattas väldigt tydlig av en viss typ av väljare, i det här fallet de som har lämnat M för SD, och signalerar till dem att nu har vi tagit över frågan som SD har drivit ända sedan de bildades på 80-talet.
– Det är helt uppenbart att Elisabeth Svantesson vet att invandringens kostnader redovisas öppet redan. De redovisas i statsbudgeten och nu senast i långtidsutredningen som regeringskansliet har beställt. Det är typisk signalpolitik, och det är väldigt allvarligt. Det man gör är att förstärka myten som SD ägnat så mycket energi åt att sprida, om att det finns något slags konspiration som vill mörka kostnaderna, säger Lisa Pelling.
Andreas Johansson Heinö, statsvetare och förlagschef på den liberala tankesmedjan Timbro, tycker att det finns en hel del i Moderaternas politik inom invandringsfrågor som blivit bättre.
– Men retoriken är bekymmersam. Jag reagerade på att Svantesson tar upp myten om att ingen pratar om invandringens problem. Just det har ju varit fokus i debatten under flera år. Det är anmärkningsvärt att sprida den bilden då.
Enligt Johansson Heinö är flera av Moderaternas förslag dock inte något försök att kopiera SD.
– Moderaterna ville till exempel aldrig ha vård och skolgång för papperslösa, det var något man tvingades till i regeringsförhandlingar. Så det är en tillbakagång till gammal moderatpolitik.
– Och tidigare var ju SD ensamma om att vilja minska invandringen, så varje förändring som M eller S har gjort har varit att närma sig SD. Men det är naturligtvis ett självklart faktum att man har kommit oerhört mycket närmare varandra sakpolitiskt. Och att Moderaterna nu är det parti som ligger närmast SD i frågor som rör invandring. Med Socialdemokraterna inte så långt efter. De har ju tävlat ganska mycket med varandra de senaste veckorna och försökt matcha varandras utspel.
Kortsiktig framgång
Närmandet till SD genom en hårdare retorik och politik på invandringsområdet är inte nödvändigtvis rätt sätt för att vinna tillbaka väljare till Moderaterna, menar Johansson Heinö.
– Kortsiktigt har det ju varit framgångsrikt. Opinionssvängningarna de senaste fyra–fem månaderna tyder ju på att man har hittat ett sätt att faktiskt ta tillbaka väljare från SD. Men det är inte givet att utvecklingen kommer fortsätta. SD har en ganska hård kärna, där det nog ska mycket till för att de ska gå tillbaka sina gamla partier, säger han.
S tar en risk
Lisa Pelling tror inte att Moderaterna vinner något på att anpassa sin politik efter SD.
– Jag tror att M-väljarna kommer tillbaka nu framförallt för att det har varit ett ledarskapsbyte och de känner att partiet är på gång. Men att vinna över SD-väljare genom att ta över deras frågor på sikt kommer bara stärka SD. De har ju ingen bortre gräns. Om Moderaterna vill sätta ett tak på asylsökande så kommer SD säga ”släng ut alla!”.
Hon menar att även Socialdemokraterna tar en risk när de gör lag och ordning till en så viktig fråga i valrörelsen.
– Om de gör det här till de helt avgörande frågorna, då är det stor risk att folk tänker: vem är bäst på de här frågorna och har sysslat med dem längst? Det är ju SD. Det finns en stor fara i det. Och om Moderaterna skulle lyckas ta över SD:s politik så har man ju bidragit till att skapa ett Sverige som jag inte tror att ens moderater vill ha. Ett räddhågset, slutet, aggressivt land.