Knappt hade uppmärksamheten kring Pontus Båths osmakliga idé att klä ut sig till Peter Madsen på Halloween klingat av, förrän kommunalrådet Maria Rydén avslöjades för fusk med tjänsteresor och semesteruttag.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Hennes giriga fifflande med skattepengar ledde till att hon i januari i år fick lämna sina uppdrag med omedelbar verkan. Den händelsen skadade utan tvekan partiet.
– Det inträffade är extra allvarligt med tanke på de problem med trovärdigheten som politikerna i Göteborg redan har. Rimligen försvåras Moderaternas möjligheter att framstå som ett nytt och fräscht alternativ, säger Johan Martinsson, docent i statsvetenskap och föreståndare för SOM-institutet vid Göteborgs universitet.
I början av februari toppades så allt elände av Göteborgsmoderaternas kampanjfilm, som sprider ett budskap och en verklighetsbeskrivning som är förvillande likt Sverigedemokraternas. Filmen har fått massiv kritik, såväl av politiska motståndare som av medlemmar i de egna leden. Till och med Moderaternas egen kommunikationschef har sågat filmen som sprider en falsk bild av Göteborgs förorter med bilder av brinnande bilar i Kanada.
Men Johan Martinsson är inte säker på att den ifrågasatta kampanjfilmen kommer att påverka utgången av höstens val.
– Det är väldigt osäkert vad den här typen av händelser egentligen betyder på lång sikt. Tidigare studier har visat att väljarnas minne är kort. Skandaler glöms bort ganska snabbt, säger han.
Öppet missnöje
Betydligt allvarligare kan det därför vara att tidigare tongivande medlemmar nu öppet markerar sitt missnöje. Bland de som gått ut och deklarerat att de lämnat partiet finns personer som haft tunga politiska uppdrag och före detta anställda..
I ett inlägg på Facebook skriver till exempel John Rignell, en riktig veteran som på 90-talet var stadssekreterare åt kommunstyrelsens ordförande Johnny Magnusson, så här:
“Sicken tur att jag redan gått ur partiet så slipper jag göra det nu. Har inget att göra med det parti jag en gång gick med i och arbetade för.”
En annan besviken trotjänare är Anders Granberg, som nu bestämt sig för att lägga sin röst på något annat parti i årets val.
“Vi som mer än 50 år verkat för våra liberal konservativa ideer känner inte igen oss. Ledningen saknar helt kunskaper om färdriktning. Jag har valt att efter mer än 50 års medlemskap lämna. Kommer att rösta M i riksdagsvalet, men absolut inte kommunalt.”
Göteborgsmoderaterna tappade också en del medlemmar i samband med uteslutningen av Martin Wannholt i november 2014. Han tvingades då lämna partiet sedan han gått på tvärs mot partiets linje om Västlänken och därefter kuppat sig till en kommunalrådspost genom samverkan med Vägvalet.
Det är oklart hur många moderater som valt att följa Wannholt till hans nybildade parti Demokraterna, som enligt egna uppgifter redan har 1 200 medlemmar. Men Wannholt är en populär politiker. I förra valet fick han flest personkryss av moderaterna drygt 4 000.
– Det är väldigt svårt att ens våga sig på en gissning av hur det kommer att gå i valet. Men tydligt är att Vägvalet har kommit i skymundan samtidigt som frågan om Västlänken fortfarande lever. Så det är möjligt att Demokraterna har en chans, säger Johan Martinsson.
Dålig stämning
Allvarligt för Göteborgsmoderaterna är också att det inte råder harmoni och god stämning ens i den egna fullmäktigegruppen. Senast splittringen blev tydlig var i frågan om hur hårt partiet ska gå fram mot stadens tiggare.
Gruppledaren Jonas Ransgård, som länge var emot ett tiggeriförbud, argumenterade bara halvhjärtat för förslaget i kommunfullmäktige. Istället fick hans främste utmanare, kommunalrådet Hampus Magnusson, kliva fram och försvara såväl tiggeriförbud som kampanjfilm.
Men Axel Josefsson, som redan efterträtt Maria Rydén i kommunstyrelsen och imorgon väntas bli vald till ny ordförande, tonar ner de interna motsättningarna. Själv tycker han att inte att ett förbud mot tiggeri är särskilt kontroversiellt.
– Moderaterna har tagit ställning för ett nationellt tiggeriförbud, men har hittills inte lyckats lösa den frågan. Därför vill vi förbjuda tiggeriet på vissa centrala platser i Göteborg och vi gör det för att vi vill skapa drägliga liv för dessa människor. I dag finns boenden som är under all kritik och barn som far illa, säger Axel Josefsson.
Han är segerviss inför höstens val och räds inte konkurrensen från Demokraterna. Enligt partiets egna opinionsmätningar lockar det nya partiet främst väljare som tidigare röstat på Vägvalet, inte före detta moderata sympatisörer.
– Jag hyser gott hopp om att vi ska vinna valet. Vi har en bra politik och har lyckats vända opinionen på riksplanet, säger Axel Josefsson.