Nu visar en granskning av tidningen Sydsvenskan att det som Socialstyrelsens årliga enkät till gamla och anhöriga pekat på i många år – en äldrevård som inte fungerar – stämmer. De två senaste åren har Lomma till och med fått lägst betyg av alla kommuner i Sverige i enkäten. Ingen annanstans är gamla och deras anhöriga så missnöjda med vården.
Under det år som Sydsvenskan granskat Frösundas äldreboenden skrivs 1 000 avvikelserapporter av frustrerade anställda. De vittnar om gamla som tvingas ligga i urin och avföring i timmar, om sköra äldre som rasar i vikt för att ingen har tid att hjälpa dem med maten, om felaktig medicinering. En konstant personalbrist leder till vanvård. Efter granskningen går nu Lommas moderata kommunalråd Robert Wenglén ut och ber om ursäkt.
– Med anledning av Sydsvenskan artikel idag vill vi bekräfta den bild som ges av äldreomsorgen på de särskilda boendena och be om ursäkt, skriver han på sin Facebooksida.
Han skriver också att de förhoppningar de hade för 15 år sedan, när vården gick från offentligt driven till privat, inte har infriats.
– Vi har provat alla de större privata företagen inom äldreomsorg. Vår förhoppning, för 15 år sedan, var att kvaliteten skulle bli bättre. Så blev det inte. Det har blivit billigare, men samtidigt har de äldre, anhöriga och de anställda blivit allt mer missnöjda.
Skattepengar till storbolagen
Sydsvenskans granskning visar också hur riskkapitalister har tjänat stora pengar på äldrevården i Lomma. När Frösunda tog över Lommas äldreboenden 2016 ägdes de av riskkapitalbolaget Hg Capital, och en liten del ägdes också av den förra S-riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson. Hg Capital sålde bolaget 2018 för sammanlagt 1,3 miljarder kronor.
Enligt Sydsvenskan fick Jan Emanuel Johansson cirka 35 miljoner kronor – och samma dag som försäljningen gick igenom la han ut en bild på sin nya bil på Instagram. En Rolls-Royce för över två miljoner kronor.
Även det norska bolaget Brado som köpte Frösunda, med de norska bröderna Kristian och Roger Adolfsen som ägare, har tjänat pengar på de äldre i Lomma. Bröderna tog ett lån för att kunna köpa Frösunda, och lånade sedan ut pengar från sitt bolag Brado till Frösunda med en ränta på nio procent. Lånet kostar ungefär 50 miljoner kronor om året – 50 miljoner av skattebetalarnas pengar går därmed till att betala ränta, från ett av brödernas bolag till ett annat.
– Jag behövde en ny bil, så jag köpte Rolls-Roycen och döpte den till "Mona". Men det var inte för att fira en god affär, säger han till Sydsvenskan.
Kommunen ska ta över
Nu har kommunpolitikerna i Lomma insett att det inte finns något som talar för att Frösunda ska få fortsätta driva äldreboenden i kommunen. Inte ens Moderaterna tror längre på en privatiserad äldreomsorg. För en knapp vecka sedan röstade socialnämnden igenom att kommunen ska ta över när avtalet med Frösunda löpt ut om ungefär ett år.
– Redan med Carema hade vi kvalitetsproblem. Sedan har det bara blivit sämre. Upphandling är inte rätt väg när det gäller äldreomsorg i Sverige, säger Robert Wenglén, till Sydsvenskan.