I helgen, samtidigt som oroligheterna i Hjällbo eskalerade och en man sköts ihjäl, höll Moderaterna i Västsverige förbundsstämma. En av motionerna som gick igenom handlar om att polisen bör kunna begära hjälp av militären med vissa uppgifter vid gängkonflikter. I en intervju med Göteborgsposten sa Hampus Magnusson (M), kommunalråd i Göteborg och en av dem som låg bakom motionen:
– Extraordinära tider kräver extraordinära lösningar. Därför behöver man se över om militär kan stötta upp polisen.
Hampus Magnusson pratar om gängen som maffia och kallar dem inhemska terrorister, och menar att utvecklingen har gått så långt att det behövs nya lösningar.
– Vi måste visa att den svenska demokratin är beredd att slå tillbaka med full kraft, säger han till GP.
Men idén att låta polisen ta hjälp av militären har polisen själv inte mycket till övers för.
– Vi behöver fler poliser, och vi behöver satsningar långsiktigt, på lärare, socialsekreterare, skolan. Men att gå in med militärer i förorterna, det är en dålig idé. ag tror inte heller att det sänder rätt budskap med militärer i förorten, säger Fredrik Lennartsson, biträdande lokalpolisområdeschef i nordöstra Göteborg.
Kan öka oron
Hanna Gunnarsson, försvarspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, är inne på samma sak. Närvaro av militärer kan snarare skada än göra nytta.
– Militärer har vi för att kunna hantera krigsfara, men vi befinner oss inte i krig i Sverige. Ser du militärer patrullera bostadsområden signalerar det att vi är i ett väldigt allvarligt läge. Effekten kan bli ökad rädsla och oro istället, säger hon.
Även hon menar att polis och militär ska hållas isär.
– Militärer är utbildade att göra andra uppgifter än polisen, de har andra typer av vapen, jobbar på ett annat sätt, medan polisen är utbildad att kunna arbeta direkt mot det civila. Försvarsmakten kan gå in och hjälpa till med till exempel transporter, men de ska inte gå in i situationer där det handlar om att hålla isär grupper eller för att motverka brott.
Enligt det moderata förslaget bör polisen kunna få hjälp av militären med vissa uppgifter, till exempel ge stöd när polisen visiterar personer, eller genomföra genomsökning av bilar.
Hampus Magnusson säger att det är polisen själva som ska avgöra när de vill ha hjälp, men att det till exempel kan bli aktuellt under så kallade särskilda händelser, som helgens konflikt i Hjällbo. Men för att förslaget ska bli verklighet återstår flera steg – först ska det upp på den nationella moderatstämman i höst.