Längst ner på sajten framkommer att 08-nytt dock inte är ny digital satsning på lokaljournalistik – utan ett initiativ från Stockholmsmoderaterna.
– Tanken är att sprida kunskap och information med utgångspunkt från det som händer i Stockholms län. Vi har testat flera olika sätt att göra det på tidigare, nu ville vi göra en webbtidning, och tänkte att då kan vi lika gärna öppna upp för fler än bara våra medlemmar, säger Gustaf Drougge, kanslichef hos Moderaterna i Stockholm och ansvarig utgivare.
Det är inte första gången Moderaterna startar lokala nyhetskanaler. För fyra år sedan drog riksdagsledamoten Edward Riedl igång webbtidningen Nyheter i Västerbotten, som då fick kritik för att kopplingen till Moderaterna från början inte framkom.
Professorn: Otydlig avsändare
Lars Nord, professor i politisk kommunikation och journalistik vid Mittuniversitetet, tycker att avsändaren är otydlig även i det här fallet:
– Hade jag inte vetat att 08-nytt var stödd av Moderaterna hade jag inte förstått det, den är paketerad som en lokal nyhetssajt, säger han.
Även Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i Region Stockholm, menar att partikopplingen är allt för otydlig.
– De ger sken av att det här är någon slags neutral nyhetssajt, i stil med Mitti-tidningarna. Den som är politiskt aktiv kan ju ändå se ganska snabbt att avsändaren inte är neutral. Artiklarna är rena försvar av olika typer av åtgärder, av Moderaternas politik, säger han.
”Kan inte tävla med ETC”
Gustaf Drougge håller inte med. Han menar att de inte alls försöker dölja vilka som ligger bakom.
– Jag tycker det är mycket tydligare hos oss än hos många andra sidor som är partifärgade. För oss känns det självklart att man ska veta vem som är avsändaren.
Hur kommer det sig att ni har byggt upp sajten som en nyhetstidning?
– Det är så man är van vid att söka sig runt. Vi vill att det ska vara läsvänligt och lätt att hitta texterna, då känns det här som ett bra sätt.
Är 08-nytt en journalistisk produktion?
– Ja, så gott vi kan. Men vi kan inte tävla med Dagens ETC eller Dagens Nyheter, vi har inga annonser och är inte en reklamfinansierad tidning. Det är en person som gör det här, med tanken att få ut information om vad vi tycker, skrivet i form av nyhetstexter.
Vad ställs för krav på innehållet?
– Det ska vara sant och relevant.
Den som klickar sig in under rubrikerna kan bland annat läsa om varför Karolinska hyr in personal samtidigt som många varslas, en sammanställning över skandaler som S-politikern Anders Sandén varit inblandad i, om att biljettfusket i kollektivtrafiken har ökat med 650 procent under pandemin.
Vill granska
Sajten har också granskningsambitioner. I en artikel om omställningen från sjukhusvård till primärvård, och om att Socialdemokraterna i vintras föreslog ett tillskott till sjukhusvården på 500 miljoner kronor, skriver 08-nytt: ”Som första tidning i Stockholm genomför vi nu en granskning av Socialdemokraternas löfte avseende sjukhusvården i Stockholm.”
Edvin Alam, redaktör och den som producerar innehållet, säger att urvalet av nyheter är helt upp till honom.
– Jag vill lyfta sådant som är underrapporterat. Det som händer i huvudstadsregionen behöver lyftas mer, både det som händer i regionen och i kommunerna. Jag tror att det behövs i ett medielandskap som kanske fokuserar mer på det politiska spelet än på vad som händer lokalt.
Ni skriver mycket om den regionala vården, det är väl ändå något som uppmärksammats av både riksmedier och Stockholmsmedier?
– Jo, men som med Karolinska, många kanske vet vad som händer, men inte varför. Vi vill bredda bilden, och berätta varför vissa beslut fattas och inte. De orsakerna kommer inte alltid fram.
”Finns inget oberoende”
Edvin Alam är själv inte journalist, utan har en bakgrund inom Moderaterna där han fortfarande har förtroendeuppdrag. Han kallar sajten en ”kommunikativ produkt”.
– Men det betyder inte att det vi skriver inte är sant. Vi ska inte skriva lögner, det är det viktigaste för mig.
Inte heller Lars Nord tycker att en sajt som 08-nytt kan kallas journalistik.
– Den grundläggande skillnaden är att det här inte är texter producerade utifrån allmänintresse, här finns inget oberoende. Här handlar det om ett parti som vill få fram sin politik genom att framställa sig som en nyhetsprodukt, säger han.
Att partier vill hitta nya lösningar för att påverkar opinionen menar han är vanligt – likaså är partipress långt ifrån något nytt. Men för att läsaren ska kunna värdera innehållet är det viktigt att avsändaren är tydlig, tycker Lars Nord.
Jonas Lindberg håller med.
– Vi har själva lanserat sajter, som när vi visade hur kostnaderna för Nya Karolinska tickade iväg. Men då har det alltid framkommit jättetydligt att det är Vänsterpartiet som är avsändare. Det här är något annat, det är en förklädd partimegafon.
Jonas Lindberg tror att motståndet mot sjukvårdspolitiken och skandalbygget Nya Karolinska har varit en drivkraft bakom 08-nytt.
– Man måste komma ihåg att Moderaterna har styrt över vårdpolitiken i 15 år. Då måste det också framgå att det här är maktens sätt att kommunicera kring sjukvårdspolitiken i Stockholm. Det här är ingen journalistisk nyhetssajt, det är en megafon för makten.
Fem exempel på artiklar från 08-nytt
Karolinska
Artikeln frågar sig varför Karolinska sjukhuset väljer att hyra in personal samtidigt som varselförhandlingarna pågår. Redan i ingressen ges delvis ett svar – för att beta av uppskjuten vård med anledning av pandemin. Återigen tas omställningen av vården upp, att Karolinska inte klarat att hålla sin budget, och att de har ett nytt uppdrag med högspecialiserad vård att anpassa sig efter. Samtidigt måste specialistkompetens hyras in: ”Enligt sjukhuset handlar det om två olika processer, samt att de som varslas nödvändigtvis inte har rätt specialistkompetens för att antingen genomföra eller assistera vid Buk-, öron-, näsa-, hals- och ortopedoperationer.”
PR-kupp
Efter att två pojkar hittats skadade efter en misshandel på en kyrkogård i Solna i slutet av augusti, och kriminella nätverk upprättat vägspärrar i Göteborg, bjöd inrikesminister Mikael Damberg in till pressträff. Under rubriken ”Ministerns fräcka PR-kupp efter förnedringsrånet i Solna”, skriver 08nytt om oroligheterna, och om att regeringen kommer föreslå straffskärpningar. Sedan kommer avslöjandet: ”Men, det är bara en detalj som regeringen glömt att nämna. Mikael Damberg har hållit pressträff om samma fråga två gånger tidigare. Första gången var 2 juli 2019 och andra gången 5 juni 2020.”
Socialdemokraternas vårdlöfte
I artikeln går att läsa att Stockholmsvården genomgår stora förändringar, där vården håller på att flytta ut från akutsjukhusen till primär- och öppenvården, ”målsättningen är att vården ska komma närmre medborgarna”. Sedan beskrivs fördelarna: ”Syftet är att hjälpa patienter till rätt vårdnivå. Närakuterna har öppet klockan 8-22 varje dag året runt. Det finns tillgång till provtagning och röntgen. På närakuten kan vuxna och barn få vård för bland annat buksmärtor, akuta allergiska problem, sårskador och misstänkta frakturer.”. Därefter får vi läsa om varför Socialdemokraternas löfte om pengar till sjukhusvården inte håller.
Fuskåkning
Även kollektivtrafiken är ett av 08-nytts bevakningsområden. Här refereras till en artikel från Bussmagasinet där slutsatsen är att fuskåkandet har ökat betydligt under pandemin. Sedan återges delar av ett Facebookinlägg från Trafikregionrådet Kristoffer Tamson (M), där han bland annat skriver: ”Sluta stjäl från er själva. Det är vi stockholmare som till slut måste stå för notan. I en tid som kräver större personligt ansvar är det skrämmande att se hur en växande korg med rötägg tar tillfället i akt, flyr vårt gemensamma ansvar och inte vill göra rätt för sig.”
Sjukhustung vård
Äldreboenden där en stor andel är tim- och bemanningsanställda har drabbats hårdare av coronasmittan, visade en undersökning från Smittskydd Stockholm. I 08-nytts artikel är förklaringarna dels att regeringen var sent ute med att införa besöksförbud och att det finns för få sjuksköterskor, men också att Sverige har en sjukhustung vård. Kopplingen drar skribenten själv, genom att hänvisa till en utredning från 2019.