Moderat vill sänka musikskolemoms - plockat ut vinst ur sin egen skola
Emma Ahlström Köster (M) driver privat musikskola. Foto: Sveriges Riksdag, Dagens ETC (montage)
Dagens ETC
Kampen för att sänka momsen för privata musikskolor bedrivs på alla plan. En av dem som stått längst fram i ledet är Emma Ahlström Köster (M) som både intervjuats i media och skrivit en riksdagsmotion i ämnet.
Men ingenstans nämner hon att hon själv äger en privat musikskola.
– Jag har inte känt att det har varit relevant, säger Emma Ahlström Köster till Dagens ETC.
”Ändring av moms på privat musikundervisning”. Så lyder motionen som moderata riksdagsledamoten Emma Ahlström Köster lämnade in i oktober i fjol. Sedan dess har kampanjen för att sänka momsen för privata musikskolor varit intensiv.
På DN Debatt har 21 aktörer inom privata musikskolor drivit frågan, i SvD har Tove Lifvendahl skrivit ledare och SVT Kulturnyheterna gjorde ett längre inslag härom veckan, där Emma Ahlström Köster var intervjuad.
Hennes huvudsakliga argument för momssänkningen är att bara tio procent av barn och unga i skolåldern idag går i en musikskola eller kulturskola.
– Nu är det inte så att 90 procent vill gå, men det är ganska många fler än de som redan är inne i kommunala musikskolan som faktiskt vill gå. Så köerna är långa. Och det är svårt för kommunerna att prioritera fler platser i kulturskolan eftersom det inte är ett lagkrav, säger Emma Ahlström Köster till Dagens ETC.
I ett historiskt sett starkt musikland som Sverige, med många duktiga musiker, borde fler kunna få jobb med att undervisa, menar hon.
– Men många känner att det är svårt att dra igång någonting för att det är så hög moms, säger hon.
Du sa i Kulturnyheterna att den nuvarande momsen ”gör det svårt för de privata musikskolorna att faktiskt finnas kvar”. Samtidigt har Musikskolan Takt och Ton Lomma AB, där du är vd och ägare, ökat sin vinst flera år i rad och har en bruttovinstmarginal på 97,57 procent för 2022. Hur går det ihop?
– Det är sant att jag tagit ut vinst, men det är ju den lön jag får för jobbet jag gör. Det blir inte många tusenlappar för de timmar jag gör i månaden.
Emma Ahlström Köster utvecklar:
– Jag tror inte att någon driver musikskola för att få ut den timpengen. Utan man drivs av nånting annat. Man drivs av att man vill att fler ska få undervisning. Eller man drivs av att man tror på att kulturen är viktig och vill bidra. Jag tror att det är ganska svårt att säga att man går sina egna ärenden. Det är mycket större än så. Jag går musikens ärende. Fler skulle få undervisning. Jag själv kan inte ha fler elever för jag har inte plats. Jag har en 30-40 elever som står i kö som jag inte kan hänvisa till någon annan, för det finns ingen annan som vill dra i det. Det finns ingen annan som känner att det är värt för de kronorna man får i timmen om man driver en musikskola som jag gör.
Du nämner inte alls att du driver och äger en egen privat musikskola. Borde du inte göra det när du skriver en riksdagsmotion?
– Ja, absolut kan man göra det. Men jag har ju också jobbat som lärare. Det kunde jag också ha sagt. Jag har ju också träffat alla barn som står i kö. Det kunde jag också ha sagt. Uppgiften när man skriver en motion är att hålla den så kort som möjligt. Så det är ingenting som jag inte känner att jag inte kan göra. Men jag har inte känt att det har varit relevant.
Finns det inga tveksamheter om att skriva en motion som riksdagsledamot för någonting som skulle kunna gynna dig ekonomiskt som privatperson?
– Nej, absolut inte. Det är precis tvärtom. Eftersom att jag jobbar med de här barnen och har gjort det så lång tid har jag ju mer erfarenhet. Jag vet hur det fungerar. Om du aldrig har drivit en musikskola så kanske du inte ens känner till att det är så här. Om du aldrig har varit lärare så kan du inte heller riktigt se hur det ser ut i våra svenska klassrum. Jag tror att det är en fördel att vara en politiker som har haft andra jobb och andra uppdrag.
Enligt riksdagens uppförandekod så ska en ledamot inte ”utnyttja sin ställning för personlig vinning”. Tycker du att din motion går i linje med det?
– Ja, därför att även om momsen skulle sänkas så skulle jag inte plocka ut mer vinst. Utan det som skulle hända är att det blir billigare för mina elever.
Men du driver ett företag som gynnas av att du föreslår…
– Jag tycker så här: Är det fler frågor om det här så blir det lite tjatigt. Jag tycker att jag har svarat på frågorna. Är det någon annan fråga så svarar jag jättegärna på det.
Nej det var det jag undrade.
– Tack, tack, hejdå!
Dagens ETC har sökt talmannen för att fråga huruvida agerandet bryter mot riksdagens uppförandekod. Hans pressekreterare svarar att de inte har några kommentarer, men hänvisar till partiets gruppledare. Dagens ETC har också sökt Moderaternas gruppledare Mattias Karlsson som ännu inte har återkommit. Jan Turvall, lektor i administrativ teknik på Statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet, säger att det inte finns något olagligt i detta, och det finns inga jävsregler i riksdagen som det finns i exempelvis kommunallagen.
– Hon kommer ju i andra hand bli gynnad av det här, men beslutet är inte för hennes ekonomiska vinning, utan för alla som bedriver musikskolor. Så det finns inget lagligt problem. Sen kan man ju diskutera hur lämpligt det är, kanske hade varit lämpligt om en partikamrat hade skrivit motionen istället till exempel.
Han betonar att det inte finns några tveksamheter ur juridisk synpunkt.
– Men en väljare kan ju reagera om man verkligen ska ta initiativ till något som man har en personlig vinning av. Det kan ju diskuteras. Hon är ju vald av svenska folket så det är en fråga för de röstberättigade att ta ställning till.