I ett twitterinlägg beskrev hon hur hon är politiskt höger men att hon ändå provoceras av att man "reducerar problemet till att handla om invandringen". Inlägget fick stor och blandad uppmärksamhet, inte minst bland män som nyligen verkar fått upp ögonen för frågan om mäns våld mot kvinnor.
– Den här frågan är bara viktig för dessa människor när det handlar om invandring. Annars när jag skriver om detta får jag inte lika stort engagemang. Det är ett väldigt hyckleri, säger Alexandra Hedborg.
”Förminskar utsattheten”
Att debatten om mäns våld mot kvinnor rör sig mot invandring är att förenkla och fördumma, menar hon.
– Det tar fokus från ett viktigt ämne som är så mycket större. Om man skulle göra så som ultrakonservativa föreslår, att vi stänger gränserna, så kanske våldet minskar men grundproblemet med mäns våld mot kvinnor finns fortfarande kvar. Det verkar de inte förstå. När frågan äntligen diskuteras kapas den ännu en gång av invandringsdebatten. Det är väldigt tröttsamt.
Alexandra Hedborg berättar att hon på kvinnojouren möter alla möjliga kvinnor från olika samhällsklasser som varit utsatta för förövare med alla möjliga bakgrunder.
– Men betydligt fler är svenskar än vad folk verkar tro. Det är en föreställning som folk har att när det rör sig om svenskar är det enstaka rötägg, men så är inte fallet. Det förekommer i väldigt hög utsträckning. Om man bortser från det riskerar man att missa den målgruppen och svenska kvinnors utsatthet förminskas.
Vad tänker du om att Ulf Kristersson inte opponerade sig när Åkesson uttryckte att mäns våld mot kvinnor är ett importerat problem?
– Jag tycker det var dåligt. Vi borde definitivt ha markerat hårt där. Man fördummar bara debatten när man gör frågan till att handla om invandring.
Hur ser du på att M samarbetar med SD?
– Jag har blivit mer och mer skeptisk till det. De kanske kan komma överens i vissa frågor men jag ser inte att det är bra idé att ha med SD i regeringsställning. Att det dyker upp såna här uttalanden nästan varje vecka visar att de inte är mogna för det.
Att Moderaterna lägger fokus på straffskärpning är bra menar Alexandra Hedborg men det behövs fler åtgärder än så.
– Dels i förebyggande arbete men också genom att se till att kvinnorna som utsätts och flyr får hjälp av vårt samhälle. Många för ofta en kamp mot våra myndigheter som väljer att spara på kvinnorna när det är skralt med pengar. Det måste finnas riktade pengar för att kvinnor inte ska hamna i situationen att de inte kan fly, utan måste återvända till förövare för att de inte får hjälp.
Frågan får inte dö
I partiledardebatten lyfte bland annat Stefan Löfven och Nooshi Dadgostar behovet av fler bostäder för utsatta kvinnor. Detta håller Alexandra Hedborg med om.
– Ett av de största problemen är att skapa långsiktiga boenden. Det är inte ovanligt att de hamnar på vandrarhem och härbärgen under en längre tid. Det är inte heller ovanligt att kvinnorna också blivit utsatta för ekonomiskt våld, det vill säga att männen tagit lån i deras namn eller har fullständig kontroll över deras ekonomi vilket gör att många är fullkomligt ruinerade när de kommer till oss. Då är det svårare att få boende på första och andrahandsmarknaden, Många är också sjukskrivna på grund av trauma och sjukpenning brukar inte accepteras som inkomst. Det blir ett moment 22 hela tiden.
Hon fortsätter:
– Det som också stör mig oerhört mycket är att det krävs att fem kvinnor mördas inom tre veckor för att lyfta upp detta för diskussion. Det har varit tyst sedan metoo, jag tänkte att det skulle leda till krafttag, men jag blev besviken där. Jag hoppas verkligen att frågan inte dör ut ännu en gång efter att media slutar rapportera om det här och att politikerna sätter sig ner och löser problemen. Det behöver inte finnas en politisk konflikt. Alla är överens om att det är ett allvarligt problem som man behöver göra något åt.