”Det är inte okej att vara vän med en gängkriminell, men det går fint att vara vän med mannen som slagit ihjäl sin fru. Det går fint att se på när en vän drar en lina i Stockholms innerstad, men kommer du utanför vägtullarna behöver du vara noggrann med vem du skakar hand med”, skriver hon i insändaren.
Hon skriver också att hon redan på första terminen av kriminologstudierna fick lära sig att straffskärpningar bara har marginella avskräckande effekter på den samhälleliga brottsnivån och efterlyser istället ”sunda och välmående” alternativ till de kriminella gängen. Olivia Swahn avslutar med att hon som anställd hos polisen inte vill ha statsministerns tack. ”Jag vill ha en ursäkt för att du genom ditt tal har bidragit till att den svenska gängbrottsligheten expanderar ytterligare, genom att skapa fler ”dom”. ”Dom” som sedermera avlossar skotten.”
Det här fick riksdagsledamoten och moderaten Jan Ericson att reagera. I ett inlägg på X (tidigare Twitter) skriver han: ”En polischef som aktivt motarbetar den demokratiskt valda regeringens politik borde omplaceras.”
”Vill avskaffa yttrandefriheten för poliser”
Det har i sin tur fått riksdagsledamoten Rasmus Ling (MP) att reagera.
– Jag tycker att det som han skriver där är väldigt allvarligt. Jag tror att det hade fått större uppmärksamhet för något år sedan, men nu har det skett någon slags normalisering av utfall från högern mot myndighetspersoner. Jag tycker dock inte att vi ska vänja oss vid det här, säger han till Dagens ETC.
Rasmus Ling har skrivit en fråga till justitieminister Gunnar Strömmer (M). ”Vi har alltså moderaterna riksdagsledamöter som på fullt allvar vill avskaffa yttrandefriheten för polisanställda”, skriver han. Och fortsätter: ”Även om riksdagen eller regeringen lyckligtvis inte har några befogenheter vad gäller vilka som ska arbeta på våra myndigheter, så en stor skada redan skedd. Ericsons uttalanden kan göra att polisanställda eller andra myndighetsanställda inte vågar ge uttryck för sina åsikter i framtiden.”
– Med undantag för de allra högsta cheferna som vi tillsätter så ska inte politiken ha några synpunkter på de övriga 1,6 miljoner offentligt anställda. Särskilt inte när det handlar om kritik mot regeringen, säger Rasmus Ling.
Rasmus Lings fråga till justitieministern blir om Gunnar Strömmer kommer att vidta några åtgärder för att värna yttrandefriheten bland polisanställda.
– Jag förväntar mig att han tar det här på allvar. Jag förväntar mig att han markerar mot Jan Ericson och visar att så här kan man inte agera som moderat.
Jan Ericson svarar Dagens ETC via sms att han inte har något mer att tillföra i frågan men att han står för sin tweet.