– Det här är ett intrång i den svenska kollektivavtalsmodellen, säger Birgitta Laurent, Svenskt näringslivs jurist.
Vita jobb-modellen som Malmö stad använder innebär att den som gör upphandlingen kan ställa krav på att de företag som anlitas och deras underleverantörer har bra arbetsvillkor och avtalsenliga löner för de anställda samt att de har betalat skatter och avgifter.
En omfattande svart arbetsmarknad
Modellen infördes på försök i Malmö stad 2012. I fjol genomfördes fem upphandlingar enligt de kriterier som ställs och i år kommer antalet att stiga. Syftet är att premiera seriösa företag.
– I Malmö finns det en omfattande svart arbetsmarknad som via underleverantörer till upphandlade företag kan komma in och ta del av de offentliga upphandlingarna, säger Andreas Schönström (S), ordförande för kommunstyrelsen i Malmö.
Svenskt näringsliv har begärt att Konkurrensverket granskar en upphandling som Malmö stad har gjort av bevakningstjänster. Skälet till överklagan är att Malmö stad använder sig av företrädare för olika fackförbund när de företag som är anbudsgivare ska kontrolleras. Valet av kontrollanter motiveras av kommunen med att facken har den kompetens som krävs.
– Fackförbunden går in som konsulter och skriver på en omfattande tystnadsplikt. De får inte säga något om dessa ärenden till någon annan än uppdragsgivarna inom kommunen. Det är också kommunen som helt äger beslutet om vem som upphandlingen ska gå till. Det enda den fackliga representanten har i uppdrag att göra är att se om lagar och regler följs, säger Andreas Schönström.
Problematisk relation
Det Konkurrensverket kommer att granska är de eventuella juridiska komplikationer som modellen medför. Men Svenskt näringsliv anser att modellen har flera svagheter där en är att den innebär ett intrång i den svenska kollektivavtalsmodellen.
– Ena dagen kommer de in genom dörren som kontrollanter, andra dagen ska de sitta och förhandla med företaget som
de nyss har kontrollerat. Det innebär en förskjutning i relationen mellan arbetsmarknadens parter som kan bli problematisk, säger Birgitta Laurent, Svenskt näringslivs jurist.
Vad man inom Svenskt näringsliv önskar är en modell där kommunen i stället åtar sig att kontrollera upphandlade företag i egen regi och även under löpande avtalstid.
– Jag är förvånad över att Malmö stad vill lämna ifrån sig det här ansvaret. Seriösa företag vill bli kontrollerade. Vid offentliga upphandlingar så ställs ofta omfattande krav vid upphandlingstillfället, medan det inte följs upp av någon löpande dialog under avtalstiden. Den privata sektorn är mer noga med kontroller under pågående avtalstid, säger Birgitta Laurent.
Svenskt näringsliv välkomnar däremot ambitionen att få bort oseriösa företag från offentliga upphandlingar.
– Våra medlemsföretag står helt bakom kravet på att man inte vill ha svarta företag bland dem som vinner upphandlingar. Det vi vänder oss emot är sättet som Malmö stad gör sina kontroller på, säger Birgitta Laurent.