– Det finns människor i dag som inte har tillgång till vård, och de lever i extremt utsatta situationer. Den mobila kliniken är ett fantastiskt sätt att hitta de här människorna och få kontakt med dem. Men det är ingen långsiktig lösning – det är inget sjukhus som kommer rullande, utan det är grundläggande vård och en första kontakt.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Tidigare har Läkare i världen erbjudit vård för de som har saknat möjlighet att få subvention på Hjort-hagens vårdcentral, en nedlagd vårdinrättning som har grundläggande utrustning för läkarundersökningar, varje onsdag. Ungefär ett 20-tal personer har kommit för att få hjälp varje gång det har varit öppet, uppger föreningen. De söker främst för den typ av skador som uppstår vid det hårda liv som det innebär att leva utan hem och sitta långa timmar i kylan.
400 volontärer får kliniken att rulla
All personal som ser till att hålla vårdmottagningen och den mobila kliniken öppen arbetar ideellt. Det är för närvarande över 400 volontärer, och föreningen har 13 anställda och växer just nu kraftigt.
– Men egentligen vill vi inte finnas. Vi vill inte att den här mobila kliniken ska rulla runt i landet. Den är på inget sätt optimal. Vi vill att alla ska kunna få den vård de behöver på riktiga vårdcentraler i stället, säger Alicia Donat Magnin.
Den mobila kliniken står parkerad nära kliniken i Hjorthagen när ETC Stockholm besöker den. Det är en vit bil som påminner om en husbil, men inuti ser den ut som vilket rum som helst på en vårdcentral. Den är utrustad för att kunna erbjuda grundläggande primärvård. Utöver möjligheten att erbjuda vård finns också ett separat rum där enskilda, privata, hälsosamtal kan hållas.
– Det är en ganska stor del av projektet. Störst fokus under samtalen kommer att vara på sexuell och reproduktiv hälsa. Så det är väldigt många kvinnor, inte bara men övervägande, som lever i utsatta situationer som man kan ha samtal med om den typen av frågor och deras rättigheter.
– Det praktiska arbetet kommer att gå ut på att försöka lokalisera de som behöver hjälp. Det sker främst genom olika föreningar som redan har en etablerad kontakt med migranterna, säger Alicia Donat Magnin.
– Men också genom de volontärer som ställer upp. De har kunskap om områdena där de bor, och kan på så sätt hitta till dem som behöver hjälp.
När bilen i förra veckan var ute på sin premiärtur skedde det i samarbete med en organisation, Cyklopen i Högdalen, som under lång tid har drivit solidaritetsarbete med de EU-migranter som bor i deras område. Då dök ett tiotal migranter i behov av vård upp. Under sommaren kommer den att stå stilla, till följd av semestertider. Men i höst är tanken att den ska börja besöka olika ställen runt om i Stockholm och Uppsala.
Även vård på fast klinik
Den mobila vårdenheten är bara ett av de ben som föreningen arbetar med. De erbjuder också vård på en fast klinik, där de har psykologer och jurister, som kan hjälpa till med migrationsrättsliga ärenden, även för papperslösa flyktingar från icke-EU-länder. Dessutom arbetar de med politiska påverkan.
– Vi vill att rätten till vård ska bli en självklarhet för alla, säger Alicia Donat Magnin.