Partiet har både kritiserats och hyllats för att åter tala om ”hårda tag” mot invandring och för det nya samarbetet med Sverigedemokraterna. Moa Berglöf, tidigare talskrivare till Fredrik Reinfeldt och aktuell med boken Landsförrädare, säger att hon flera gånger varnat Moderaterna för att de kommer att landa på samma siffror som 2002 om de börjar bete sig som de gjorde då.
– Då hade man sina kärnväljare men kunde inte locka nya väljare, det lyckades ändå Reinfeldt med, som mest var vi uppe i 30 procent, säger hon
En parentes?
Men det är inte väljarsiffrorna som är det viktigaste. Det är principerna och vad partiet egentligen tycker. Moa Berglöf har i sin bok försökt reda ut om politiken under Fredrik Reinfeldts regeringstid mellan åren 2006 och 2014, verkligen var en parentes, som många beskriver det idag.
– När han försvann blev det liksom: okej, ska vi tillbaka till det andra nu? Var det inte på riktigt det jag var med om? De hade chansen att bygga upp något annat och sen har de bara kastat bort det. Jag tror att de själva är ganska stressade över det idag, de skulle ha lyssnat på mig, säger hon och skrattar.
Men att det skulle finnas något av en kärna i det budskap som når moderata väljare idag och att man på så vis ”återgår till ordningen” är inte den slutsats Moa Berglöf kommer fram till.
– Förr i tiden fanns inte populismen med på samma sätt. Det var mer eftertänksamt och uträknat. Det är M:s stora problem idag: ingen tar ett djupt andetag. Hattiga förslag om hur man ska bekämpa brottslighet verkar vara det enda sätt man kan visa sin politik på.
”Sorgligt undfallande”
Och så är det frågan om närmandet till SD.
– Så fort SD gör bort sig kommer M till försvar. Som vid SD:s tunnelbaneutspel. Ulf Kristersson pratar om det som ”dumheter”. Dumheter, va? Det är otroligt sorgligt hur undfallande de blivit. Jag har tänkt på M som att det finns en ryggrad och tro på att oavsett var du kommer ifrån kan du ta dig vidare. Nu säger man att det är 700 000 som lever på bidrag och kommer fortsätta med det.
Om Moderaternas invandringspolitik under Reinfeldt-eran hade fungerat idag är, enligt Moa Berglöf, en felställd fråga. Självklart hade man behövt tänka om till viss del men framförallt för att kunna se till att de som flyr får ett värdigt mottagande.
– Den stora skillnaden handlar om en förändrad syn på människorna. I den allmänna debatten säger man inte flyktingar utan migranter, som att man förutsätter att de kommer av andra anledningar än att man tvingas fly. Det heter inte längre ensamkommande flyktingbarn utan bara ensamkommande för att man inte ska tänka att de är barn. Så det handlar om vad man använder för signalord. Det måste vara helt fruktansvärt att bli utpekad på det här sättet.
En ängslig politik
Enligt Berglöf gör de flesta partier idag interna mätningar där de förslag som väljarna reagerar mest på drivs vidare istället för att partierna opinionsbildar för en redan genomarbetad idé. Att brottslighet skulle vara den viktigaste frågan är ett sådant exempel menar hon.
– Människor vill rösta på partier som vill något men jag har ingen aning om vad M vill förutom att ta i med hårdhandskarna. När vi kampanjade 2006 sa vi att vi inte skulle stirra oss blinda på sossarna utan fokusera på vad vi vill göra med Sverige. Nu har M gått tillbaka till sossehatet.
Och det handlar delvis om överlevnad, tror Moa Berglöf.
– Skulle S sitta vid makten en tredje mandatperiod vet jag inte vad de andra partierna skulle ta sig till. Det skulle i alla fall bli jättejobbigt för partierna som surrat sig till SD, att förklara för väljarna att det inte fungerade, att SD till och med blir ett större parti än M. Sedan är det såklart lätt att ha en fiende.
Tror du att det går att backa tillbaka bandet?
– Det beror nog på hur det går i valet. Om högerblocket vinner och SD blir störst tror jag inte det kommer gå så bra. Men om de inte vinner kan det nog vara många som tänker över det här i en slags baksmälla. Efter Reinfeldt var det ju många som i efterhand sa att de förstås inte höll med honom. Jag undrar om folk som skulle säga det nu med, att ”Ulf Kristersson hade fel, vi visste det hela tiden”.
Moa Berglöf kallar invandringspolitiken ”hyfsad neutral mark” idag. SD, M och S vill alla ner till en miniminivå. Därför finns risken att Sverigedemokraterna, om de får mer makt i riksdagen, istället kommer röra sig mot kulturfrågorna.
– Som: hur ska vi göra med Public service? Vad ska konst vara för något? Ute i kommunerna måste det finnas rådslag om vilken konst som ska tillåtas, i Skurup där jag bor vill man redan nu gå igenom biblioteken för barnböckers politiska innehåll. De frågorna är jag jätterädd för.
Moa Berglöf beskriver både i sin bok och i tidigare intervjuer hur hon blivit utsatt för stora hatdrev för att hon vågat ifrågasätta Moderaternas svängning gällande invandringspolitiken. Men de senaste två åren har hatet och hoten börjat lägga sig.
– Jag är lite orolig för det. I de få mejl jag får nu står det istället: ”Nu är det bara några veckor kvar tills ni ska få ert straff”. Så jag tror att det är många som väntar in en utrensning av de som ”förrådde Sverige”. En annan anledning till att det lugnar ner sig är att de känner att ”nu är vi på rull”. De behöver inte piska upp det där lika mycket.