Det var i samband med planeringen av kvarteret Trevnaden, där MKB bygger en hyresfastighet med åtta näringslokaler, som idén om att anlita företagare för att diskutera hur lokalerna skulle kunna användas på bästa sätt dök upp.
Briza maxima, ett företag inom kulturbranschen som har som specialitet att ordna evenemang av olika slag, anlitades för att ansvara för arbetet. De har sedan i sin tur sökt efter de åtta kreativa företagare som behövdes för uppdraget.
”Hade gjort det som ett uppdrag”
Briza maxima har betalt för sin del av arbetet. De egenföretagare som skulle hjälpa till med att inventera problem och hitta nya förslag till lösningar åt MKB, skulle däremot göra det utan ekonomisk ersättning.
En av de tillfrågade företagarna var Helle Robertson, som driver designfirman Robert och Blad.
– Uppdraget låter roligt. Jag hade gärna varit med om att ta fram idéer. Men jag hade då gjort det som just ett uppdrag. Det är inget jag ägnar min fritid åt. Jag jobbar bara gratis för ideella verksamheter och dit räknar jag inte MKB, konstaterar hon.
Förväntades arbeta gratis
Helle Robertson är som kulturarbetare van vid att få uppdrag av olika slag, där hon som egenföretagare förväntas att arbeta gratis. Det vanliga är att uppdragsgivarna själva har lön och inte ens har funderat kring hur de egenföretagare som anlitas ska förväntas betala sina räkningar. Att inbjudan denna gång gick via ett privat företag tycker hon därför gör saken än mer anmärkningsvärd.
– Jag har fått alla möjliga förfrågningar om att delta gratis i olika sammanhang. De som frågar brukar vara tjänstemän i stat, region eller kommun som aldrig har haft annat än en fast lön och därför inte heller har någon insikt i hur det fungerar för sådana som mig som inte får några pengar om jag inte kan fakturera för min tid, säger hon.
Inbjudan om att ta fram idéer åt MKB påminner dessutom om ett annat uppdrag hon fick, där inbjudan kom från ett arkitektkontor.
– När jag frågade om uppdraget var arvoderat så blev svaret självklart och det borde det ju också vara i fallet med MKB, konstaterar Helle Robertson.
Tackade nej
Helle Robertson tackade nej till uppdraget. En kommentar hon skrev om det på Facebook ledde vidare till att hon diskuterade saken med en tjänsteman på MKB fastighet och till att ETC Malmö började ställa frågor.
På MKB fastighet beslöt man genast att de företagare som ställer upp också ska ha betalt för sin tid.
– Vi gör om och vi gör rätt. Det gick helt enkelt lite för snabbt när vi beslutade om detta och i hastigheten tänkte vi inte igenom allt, säger Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB fastighet.
De företagare som har tackat ja kommer att träffas för att diskutera vilka lokalbehov som finns och hur MKB kan tillgodose dessa på ett bra sätt. Den tid som företagarna avsätter ska de nu också få ersättning för.
– Ingen ska känna sig utnyttjad av oss. De företagare vi anlitar kommer att bidra med sin tid och sin kunskap, vilket de självklart ska ha kompensation för. Vi räknar med att uppdraget kommer att ta nio timmar och vi ska nu diskutera fram vilket arvode som kan anses vara skäligt, säger Margaretha Söderström.
Helle Robertson har tackat nej och kommer inte att delta. Men hon är glad över att de övriga företagarna nu kommer att få betalt.
– Det visar att det lönar sig att ryta till, säger hon.