På fredagseftermiddagen höll Annie Lööf en presskonferens där hon redogjorde för uppgörelsen och vad hon ser som Centarpartiets vinster i den.
Partierna ska ha kommit överens om flera sakpolitiska frågor. S har bland annat ha gått C och L till mötes i frågor om arbetsrätten, vinster i välfärden och hyresregleringen. Mittenpartierna har också fått igenom ett utökat rut-avdrag, slopad eller minskad arbetsgivarangift. S har i den nya uppgörelsen gått med på betydligt mer av mittenpartiernas krav än vad partiet gjorde i december, när förhandlingarna havererade.
MP ska ha fått igenom att flygskatten återinförs och att jämställdhetsmyndigheten räddas. L fick med att ett förslag om förstatligande av skolan. I uppgörelsen återinförs också familjeåterförening i migrationspolitiken.
– Jag vill ge en stor eloge till Miljöpartiet för detta, sa Annie Lööf på pressträffen.
Ska avgöras i helgen
Under presskonferensen framställde Annie Lööf uppgörelsen som en ”rejäl” vinst för Centerpartiet. Visserligen betonade hon att en blocköverskridande regering inte den lösning hon helst hade velat se, men att den är bästa möjliga i en svår situation.
– Det är unikt i svensk historia att S kan tänka sig att driva den här politiken. Det hedrar Socialdemokraterna, säger hon och förklarar att henens parti int ehar avsikt att sitta I Löfvens regering.
– Vi kommer vara ett liberlt oppositionsparti, sa hon.
Nu ligger bollen hos de inblandade partierna i överenskommelsen, det vill säga Liberalerna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna. De högsta organen inom L och C ska träffas och fatta beslut i dag och i helgen och Socialdemokraterna kommer att ha ännu ett partistyrelsemöte under fredagen. Även Miljöpartiet kommer att fatta beslut under helgen.
Exakt vad partierna kommer att enas om är ännu inte klart.
Under fredagen kom ett motbud från M-ledaren med bland annat ett löfte om att en Kristerssonregering inte kommer att förhandla eller samarbeta med SD. M och KD garanterar dessutom att genomföra hela Alliansens reformagenda om L och C släpper fram Ulf Kristersson.
Flera politiska bedömare har de senaste veckorna argumenterat för att det mest troliga alternativet för C och L är Löfven och inte Kristersson. C och L:s avståndstaganden från Kristerssonalternativet har varit av den principiella arten, eftersom en Kristerssonledd regering förutsätter ett samarbete med SD.
Enligt källor till Dagens ETC har förhandlingarna mellan S och C sedan jul rört på sig i positiv riktning sedan sammanbrottet före jul.
Kaos inom L
Inom Liberalerna har det stormat rejält den senaste veckan. 8 av 20 riksdagsledamöter gick ut öppet med att de hellre ser Kristersson som statsminister och fick medhåll från flera liberala opinionsbildare. Dagen efter fick de dock mothugg av nästan lika många toppnamn.
Var C stod var fram till fredagseftermiddagen mer dunkelt. Lööfs ekonomiska politik står långt ifrån Löfvens och sakpolitiskt råder inget tvivel om vilket av de största partierna C har mest gemensamt med. Klart är också att partiet har förlorat stöd på att agera stödparti med S historiskt. Efter budgetsamarbetet mellan partierna 94–98 tappade C var tredje väljare i valet.