För om allt går i kras, vad har du då kvar
Vi har förlorat för många, säg mig när ska det ta slut
Mamman hon gråter, sonen fejdar ut
I låten ”Kasta tillbaka” uppmanar Tynneredsduon Roberto Xalino och Orandi – fältsekreterare respektive läkare till vardags – områdets unga att välja jobb framför brottslighet. I musikvideon dansar ungdomar från Tyrolens fritidsgård till dancehallrytmen och medlemmar i Högsbo basket fintar förbi Roberto Xalino medan han sjunger om vikten av att göra ens mamma stolt.
Helylle kan tyckas. Men Roberto Xalino, eller Robert Silva som han vanligen kallas, tror benhårt på att ungdomar i Tynnered behöver goda förebilder. I området finns socionomer som han själv, såväl som advokater och banktjänstemän. Men det som får flest rubriker och mest uppmärksamhet är sådant som kan kopplas till kriminalitet.
”Glorifierar våld”
Bland de ungdomar Robert Silva möter på sitt jobb är just nu Tenstarapparen Z.E., som blev årets artist på Grammisgalan, en stor favorit. I sina musikvideor röker han på, bläddrar igenom tjocka sedelbuntar och poserar med skjutvapen omringad av maskerade individer. Robert Silva tycker att han glorifierar våld och rappar nedsättande om kvinnor, men barnen sjunger med utan att reflektera över texternas innebörd. Han anser att musik ska spegla verkligheten, även kriminalitet, men att det är fel att förhärliga den.
– Ortenmusik för mig ska vara ortenstärkande, säger han och tillägger att det är lätt att förföras av möjligheten till snabba pengar när man växer upp i områden som Tynnered.
– Om man inte är uppvuxen i förhållanden där man får en dyr jacka och har en cool iphone så är det lockande, för det finns ju andra som har det. Så är det för oss vuxna också. När man ser någon annan som har något, så önskar vi att vi också hade det. Sedan kanske vi har gränser på ett annat sätt än vad ungdomar har.
Inte värre
Tynnered är egentligen inte värre än något annat ställe, menar han och uppskattar antalet yrkeskriminella till tio, femton personer i 25-årsåldern. De har ett följe på runt 20 äldre ungdomar som i sin tur har en ”svans” på ytterligare 20 nyfikna högstadieungdomar.
Mattias Rezler, även han uppvuxen i Tynnered, har länge jobbat som fritidsledare och organiserar nu olika evenemang i stadsdelen. När ETC Göteborg träffar honom har han fullt sjå med att arrangera Tynneredsdagen, som ska hållas några dagar senare och där bland annat Roberto Xalino och Orandi ska uppträda.
Inte heller han tror att brottsligheten bland unga i Tynnered är mer utbredd än på andra håll. Däremot har det uppstått mycket problem som bilbränder och skjutningar inom en kort tidsperiod, även om han poängterar att de senare sker bland kriminella sinsemellan och oftast inte drabbar andra.
Upprustning viktig
Därför kände han sig hoppfull när polisen för två år sedan klassade Tynnered som ett särskilt utsatt område. Hans förhoppningar infriades; som följd av det lade stadsdelen mer resurser på fritidsaktiviteter, där de varit särskilt viktiga under sommaren när skolorna är stängda. Även den nya skejtparken i Bergkristallparken och den pågående upprustningen av området har varit betydelsefulla. Särskilt det senare har gjort stor skillnad, tycker han.
– Det har redan gett ett lyft och folk utanför Tynnered ser att man satsar på området.
Robert Silva håller med och pekar mot de nyrenoverade bostadshusen på Briljant- och Smaragdgatan.
– Nu är de mycket finare att titta på, det gör ju också någonting med ett område. Att bo på en plats där husen förfaller, där det ligger skräp på marken överallt, där det är krossade busskurer, det gör ju någonting med självkänslan.
Minskat skjutningar
Efter att skott avlossats vid två tillfällen och en bomb hittats i ett bostadshus satsade polisen under 2018 extra resurser på att göra vapenbeslag i Tynnered. Enligt lokalområdespolischefen Dan Windt är visitering en viktig del av arbetet.
– Vi gör det för att vi har rätt att göra det enligt lagen och för att hålla vapen borta från gatan. Genom att göra smarta visitationer i bilar har vi minskat antalet spontana skjutningar oerhört mycket. Man vet att man blir kontrollerad. Man kontrolleras på ett respektfullt sätt. Och de medverkar också i kontrollen, det blir som ett möte bara.
Sedan ett par år tillbaka har mycket förändrats till det bättre, anser Dan Windt, som tror att Tynnered inte längre kommer räknas som särskilt utsatt inom tre år. Han berättar att polisen jobbat speciellt med att vara tillgängliga för invånarna i Tynnered.
Lägre polisnärvaro
Men Robert Silva tycker att polisens relation till invånarna har försämrats. Medan det förut fanns områdespoliser som jobbade förebyggande genom att skapa relationer med ungdomar kommer polisen nu framförallt dit vid särskilda insatser. Både han och boende han pratar med tycker att polisnärvaron har avtagit på senare år.
– Man upplever att polisen åker runt mer i bilar och går omkring mindre. Och att man kommer mer när det är utryckning än när man bara vill tjinga och säga, ”Hur är läget?”
Poliserna som kommer nu är inte kända av invånarna och har själva dålig koll på folk i Tynnered, tycker Robert Silva, som berättar att han själv flera gånger blivit stoppad.
– Mitt mål är att vara ett jättekänt ansikte i Tynnered. Alla ungdomar ska veta vem jag är när jag ute och fältar. Om polisen är här mycket så borde de veta vilka vi är som också är ute mycket. I alla fall känna igen oss.
”Vem är samhället?”
Både Robert Silva och Mattias Rezler är överens om att det inte bara är polisiärt arbete som krävs i Tynnered. Blir det som Dan Windt tror, att Tynnered inom några år plockas bort från listan på särskilt utsatta områden, är det viktigt att de pågående stadsdelssatsningarna inte försvinner, anser Mattias Rezler.
– Att man går ihop som en stadsdel och jobbar mot det goda hela tiden, fortsätter med det arbetet och har kvar medlen för att kunna jobba med det – då tror jag att det blir det bra.
Politiker har det yttersta ansvaret, men för att Tynnereds ungdomar ska få bra förutsättningar i livet krävs att alla som kan drar sitt strå till stacken, även föräldrar och andra boende i området, tycker Robert Silva.
– Samhället har definitivt ett ansvar. Det är lätt att vara facebookarg och skriva att det är samhällets fel. Men vem är samhället? Det är alla vi.