– Jag blev lovad att man skulle hålla god hygien, städa och sprita toaletter, de flesta aktiviteter skulle ske utomhus och inomhus skulle hon bara ha två rumskompisar och en ledare, så minimalt med nära kontakter, berättar mamma Annika.
Forskning visar nu att barn med symptom, till skillnad från vad man trodde i början av pandemin, kan vara minst lika smittsamma som vuxna. Många fritidsaktiviteter är inställda, skolorna har infört en rad säkerhetsåtgärder för hösten och bland lärare är oron stor inför hur terminen ska utvecklas.
Trots detta har 4 600 barn besökt Barnens ö i sommar.
Kort efter Julias hemkomst insjuknade hon med typiska symptom för covid. Hon fick kraftig akut konjunktivit (ögoninflammation), rodnad och smärta i halsen, låg feber, ont i magen, illamående, trötthet och nedsatt allmäntillstånd. Hon förlorade smaksinnet och drabbades av kraftig huvudvärk.
”Sa att de skulle informera”
Mamma Annika kontaktade omedelbart lägret med ett skriftligt läkarintyg:
– De sa att de skulle skicka hem barn och informera vårdnadshavare om något barn förmodas ha blivit smittat. Men nu vägrar de att göra det då det ”inte är deras rutiner”.
ETC har tagit del av brevväxling som bekräftar detta. Julia har sedermera fått träffa läkare på en infektionsklinik och fått diagnosen akut viral infektion, troligen covid-19.
I ett uppmärksammat fall i USA denna sommar smittades hundratals barn av covid efter ett sommarläger i Georgia. Hälsomyndighetens reaktion var snabb, smittspårningen nitisk. I den svenska huvudstaden har Smittskydd Stockholm i uppdrag att minska spridningen av smittsamma sjukdomar. Hur ser de på kollots misslyckande att informera vårdnadshavare?
Efter ett antal frågor fram och tillbaka där de först kräver specifik information och sedan får den, landar Smittskydd Stockholm i att de “inte kommenterar enskilda fall.”
Barnens ö ligger i Väddö i Norrtälje kommun, Stockholms län. Här har man bedrivit barnkoloniverksamhet sedan 1912. Verksamheten drivs av stiftelsen Barnens dag. När vi kontaktar dem förnekar de först att något barn alls har smittats. När vi delar mejlkonversationer som bevisar motsatsen svarar verksamhetsansvarige att kollot följer de rutiner kring smittspårning som har satts upp av Smittskydd Stockholm:
”Alla positiva provsvar för covid-19 ska smittspåras omgående. En patient som har en pågående infektion med covid-19 har enligt smittskyddslagen en skyldighet att medverka i smittspårning. Vi har inte blivit informerade om något bekräftat fall av covid-19 varken av någon vårdnadshavare, behandlande läkare eller annan smittspårare.”
Barnens ö:s riktlinjer förutsätter provtagning, men barn under 16 år covid-testas nästan aldrig i Sverige. I just region Stockholm kan man inte testa barn under 13 år om man inte har tillgång till eget privat färdmedel, eftersom drive in-tester på mobila teststationer kräver bil.
Åldersgränserna innebär att Barnens ö:s riktlinjer om testning är felaktiga i grunden. I misstänkta covid-fall hos barn förlitar sig vården istället främst på just den typ av läkarbedömning som mamma Annika har inhämtat.
Fortfarande sjuk
– Jag är fruktansvärt arg över att de inte informerar de andra deltagarna, säger Annika. Allt de hade behövt göra är att skicka ut ett mejl. Då hade vårdnadshavare getts chans att vara uppmärksamma på symptom och skydda sköra personer i sitt hushåll, eller bidra till att bromsa samhällssmitta. Barnen har rätt att veta, så att de inte riskerar att smitta sin farmor, mormor, granne, lärare, säger mamma Annika.
I skrivande stund är Julia fortfarande sjuk. Nästa månad släpper ETC en stor granskning av barn som är långtidssjuka i covid-19 – den osynliga gruppen.
Fotnot: Namnen i artikeln är fingerade.
PRENUMERERA PÅ NYHETSMAGASINET ETC
Den här artikeln kommer från Nyhetsmagasinet ETC
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.