Misstänkt ekobrottsling gör sajt för att sätta betyg på tjänstemän
”En arena för konstruktiv feedback, inte personangrepp”, så kallar ansvarig utgivare Joakim Malmberg den nya sajten.
Bild: Press, Shutterstock & Skärmdump
Dagens ETC
Är din handläggare på socialtjänsten långsam? Har ditt barn blivit tvångsomhändertaget enligt LVU? Känner du dig felbehandlad av systemet?
Såga då den ansvarige tjänstemannen och ge en etta i betyg. Basha en byråkrat.
Så funkar en ny sajt som kartlägger hundratusentals offentligt anställda.
– Jag gör det här för att stärka demokratin och rättssäkerheten, säger ansvarige utgivaren Joakim Malmberg. Som inom kort åtalas för grov ekonomisk brottslighet.
Folkets ris. Och ros. Till Sveriges alla tjänstemän. Det säger skånske företagaren Joakim Malmberg, 38, är syftet med hans nylanserade betygsplattform. Eller som han kallar det: ”En arena för konstruktiv feedback, inte personangrepp”.
Hans sajt Tjänstemannakollen har enligt egna siffror 138 398 tjänstepersoner från 98 stycken kommuner inlagda och redo att recenseras med stjärnor och text. Det utgör cirka tio procent av alla offentligt anställda i riket, enligt SCB.
– Om en socialarbetare får tio recensioner som är negativa, då kanske den ska fundera på om det går att göra något annorlunda, säger Joakim Malmberg på telefon hemifrån Båstad.
Tjänstemannakollen har ett utgivningsbevis och skyddas av tryckfrihetsförordningen. Joakim Malmberg är ansvarig utgivare och talesperson. Han har inte bara fått medieuppmärksamhet i den skånska lokalpressen, utan även av SD:s Samnytt samt högerextrema Swebbtv och Fria Tider.
Själv kallar Malmberg projektet för en opolitisk tech-startup där alla jobbar oavlönat. Vilka de andra fem involverade personerna är vill han inte säga. Joakim Malmberg är ensam ägare av TJMK juridik & media Sverige AB, som står bakom sajten, och är även den ende styrelsemedlemmen.
Scannat papper i ett år
Malmberg berättar att han och hans partners sedan förra hösten beställt ut papperslistor på offentligt anställda från landets kommuner och regioner.
– Vi har nog lagt över 100 000 kronor på porto och kopieringsavgifter. Eftersom det är en startup har alla puttat in kapital ur egen ficka.
Sedan har dokumenten scannats in blad för blad och laddats upp i den nu offentliga databasen. Där skriver man in ett namn i sökfunktionen och får upp den personen med stad, kontakinfo och vilket år den anställdes. Ibland även yrkestitel. Därefter kan man lämna ett betyg från ett till fem stjärnor, samt ett skriftligt omdöme.
– Vi vill stärka demokratin, öka rättssäkerheten och kvalitetssäkra offentlig verksamhet. I ett samhälle ska rättvisa och ansvar gå hand i hand. Det behövs ett sånt här verktyg, det ligger rätt i tiden, säger Malmberg.
Fackföreningen Vision säger att med den här sajten kan ”en lynchmobb göra stor skada”. Vad tycker du om det?
– Jag delar inte den bilden. Det är ett verktyg som främjar transparens, förståelse och dialog mellan myndigheter, tjänstemän och medborgare. Målet är att bidra till en bättre offentlig verksamhet. Myndighetsutövning är precis som politik en förtroendebransch.
Han jämför Tjänstemannakollen med Tripadvisor och andra betygstjänster på internet.
– Om du anlitar ett företag kan du ge ett betyg, varför skulle du inte kunna göra det med tjänstemän?
Tjänstemannakollen är en betaltjänst där man måste logga in med bank-id. Det kostar både att lämna en recension – anonymt – samt att få tillgång till en fullständig rapport om en recenserad tjänsteman.
Joakim Malmberg vill inte säga hur många recensioner de fått in hittills utan bara att det är ”ett stort antal”. Dagens ETC lyckas dock inte hitta en enda betygsatt människa när vi klickar runt bland de 138 398 tjänstemännen fördelade över landet. Yrkena är spridda: drifttekniker, lärare i grundskola och gymnasium, koordinator, chef för vatten och avfall, organisationskonsult, planarkitekt, uthyrningssamordnare, socialarbetare.
Sockvinna får en stjärna
Som exempel skickar Malmberg en länk till en betygsatt tjänsteman, en socialsekreterare i en av Norrlands större städer. Då får man bland annat veta att kvinnan när det gäller vårdnadsutredningar kan vara partisk och osaklig. Betyget är en stjärna och vill man veta mer om henne kostar det en slant.
– Allt innehåll granskas i enlighet med lagar, etiska riktlinjer och våra användarvillkor. Vårt mål är att undvika falska påståenden, förklarar Joakim Malmberg.
Hur ska ni kunna avgöra om något är ett falskt påstående?
– Vi har ju användarvillkor, lagar och regler att förhålla oss till. Inget förtal, inga personangrepp. Det ser vi till att följa.
Om jag skriver att någon på socialen är långsam, två stjärnor. Hur ska ni kolla det?
– Det är din subjektiva upplevelse, eller hur?
Om jag skriver att personen tar mutor. Det är ett brott. Hur ska ni kontrollera det?
– Skulle det komma omdömen som är extra känsliga måste vi granska extra noga innan vi publicerar, eller inte.
Så om ni inte kan gå i god för det, då publicerar ni inte?
– Helt rätt.
I en intervju med lokaltidningen Bjäre Nu har Joakim Malmberg sagt att han ”fick idén efter att han själv haft bekymmer med beslut från en tjänsteman”. Till Dagens ETC säger han nu att han som många andra har erfarenheter av hur ”myndighetsutövande kan gå väldigt fel”.
– Det har naturligtvis inspirerat mig att skapa verktyg som stärker rättssäkerheten för alla, säger han, följt av 20 sekunders tystnad. Sedan vill han inte prata mer om det.
Åtalas för ekobrott
I mars 2025 kommer Joakim Malmberg att åtalas i Helsingborgs tingsrätt. Det är Ekobrottsmyndigheten som anklagar honom för bokföringsbrott och grovt bokföringsbrott. Hans nu konkursade kommunikationsbyrå har under tre år helt saknat bokföring. Bland annat är det transaktioner på 3,6 miljoner kronor som inte går att spåra.
Det vill han inte heller kommentera. Och han är noga med att påpeka att Ekobrottsmyndighetens anklagelser, enligt honom, inte gäller ekonomisk brottslighet.
– De gäller saknade kvitton. Jag är åtalad, inte dömd. Tjänstemannakollen har inget samband med detta.
Har du som person inspirerats av åtalet? Känner du dig felbehandlad av systemet?
– Alltså förtroendet för rättssystemet är en central del av vad Tjänstemannakollen jobbar med. Så nej. Svar nej, på den frågan.
Förutom Tjänstemannakollen driver Joakim Malmberg också sajten Rättsövergrepp som är en portal för att hantera vårdnadstvister. Han, och en rad namngivna ”experter” och jurister, vill hjälpa föräldrar som förlorat vårdnaden om sina barn. Först måste dock föräldrarna investera ett par tusen i Rättsövergrepp.
Samtidigt jobbar Malmberg på sin egenfinansierade dokumentär ”En stat i staten” som ska handla om socialtjänstens vårdnads- och LVU-utredningar.
I ett mail efter telefonintervjun säger Joakim Malmberg att Dagens ETC kan få prata med Tjänstemannakollens tillträdande vd. Vem det är vill han dock inte uppge. I ytterligare ett mail säger han dock att han själv kommer att lämna styrelsen ”inom kort enligt plan”. Och att hans roll hela tiden varit begränsad till lansering och utveckling.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.