Irritationen, som SvD var först med att rapportera om, handlar om att de poliser som var i tjänst under nazistdemonstrationen för ett par veckor sedan fick arbeta enligt en så kallad speciallista. Det betyder att de inte fick någon övertidsersättning, trots att arbetspassen kunde landa på över tolv timmar.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det handlar också om ett fenomen som kallas restid, det vill säga att man reser till kommenderingen på sin fritid och bara får blygsamt betalt för den tiden, trots att man sitter fullt utrustad i polisuniform, säger Katharina von Sydow.
Flera poliser som SvD pratat med, framför allt från region syd, säger sig ha fått nog. Det rör sig om poliser med så kallad SPT-utbildning (särskild polistaktik), det vill säga kravallpoliser, som efter kommenderingen i Göteborg ska ha bett att få ändrade arbetsuppgifter.
Måste vänta på ersättare
Katharina von Sydow känner igen beskrivningen, även om hon inte hört så många kritiska röster bland sina medlemmar i region väst.
De frustrerade kravallpoliserna kan dock inte byta arbetsuppgifter förrän det kommer nyutbildade ersättare. Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg, säger till SvD att han förstår att poliserna är besvikna, men att arbetsvillkoren följer kollektivavtalet.
– Upplevelsen kan ingen ta ifrån dem, men i så fall får vi ändra i kollektivavtalen. Det är ofta så här förändringar startar och då får man ta en diskussion om vad man kan göra, säger Erik Nord.
Hoppas på bättring
Katharina von Sydow på polisfacket förstår att polisen är hårt pressad ekonomiskt och därför följer kollektivavtalets absoluta miniminivåer. Men det måste inte vara så, menar hon.
– Vid EU-toppmötet 2001, till exempel, fick alla som arbetade en engångssumma på 5 000 kronor per dygn, och de som tvingades dela hotellrum kompenserades ganska rejält. Det går att fatta beslut som är positiva för den enskilde, det är en viljefråga, säger Katharina von Sydow.
Hon hoppas på bättring inför det kommande EU-toppmötet i Göteborg i november.
– Jag hoppas att den här diskussionen innebär att arbetsgivaren är mer benägen att titta på positiva lösningar för dem som ska tjänstgöra, säger -Katharina von Sydow.