Elin Frederiksen slutade på Hällefors folkhögskola under våren 2014. Den 25 mars avslutade Arbetsmiljöverket ärendet om skolans arbetsmiljöproblem, då hade skolan den 13 december 2013 svarat Arbetsmiljöverket att de hade påbörjat arbetet med att förbättra arbetsmiljön. Men det arbetet märkte Elin och hennes klasskamrater inget av.
– Vi kände att det inte stod rätt till bland lärarna, det var en mycket dålig stämning. Hela tiden försökte skolan säga att det inte fanns några problem, det var rena dagisnivån på skolan.
Ingen ”folkhögskolekänsla”
Elin har tidigare gått på folkhögskolan på Visingsö och det hon saknade i Hällefors var den så kallade ”folkhögskole-känslan”.
– På Visingsö levde vi som en stor familj, både lärare och elever. Alla hjälpte alla. Jag gick en folkmusiklinje och vi brukade spela på en lokal pub och då kom både lärare och elever dit. Allt var så bra, säger hon.
Elin kunde aldrig hitta den känslan i Hällefors.
– Där var det hårt, det kändes som om allt handlade om pengar och det värsta var att lärare som var omtyckta av eleverna oftast fick sluta på folkhögskolan i Hällefors.
Malin Larsson slutade på skolan i maj 2014.
– Jag satt med under skolstyrelsens årsmöte nu i maj 2014 som representant för klassen. Vi tog upp frågan om att arbetsmiljöproblemen har fortsatt under våren. Ordföranden i skolans styrelse och skolans rektor nonchalerade oss.
Hon berättar att frågan utmynnade i att problemet inte hade med styrelsen att göra utan att det var en fråga för skolan.
– Det sorgliga är ju att det är skolan som är problemet. Frågar du mig, skulle det bästa vara om hela styrelsen byttes ut.
Hon och flera andra elever ETC har pratat med säger att risken finns att ingen vill komma till Hällefors och gå på skolan.
– Linjen jag gick har fått sina lärare utbytta och jag känner en som går linjen i år och de är oroliga att de inte ska kunna använda linjen och söka vidare. Vem vill gå där då?
”Så ska det inte vara”
En av huvudmännen på folkhögskolan är Hällefors kommun. Kommunalrådet Anna-helena Jernberg tycker att det är olyckligt om eleverna känner av arbetsmiljöproblemen.
– Så ska det inte vara. Skolan är viktig för Hällefors och jag utgår ifrån att fullmäktige som väljer deltagarna till kommunens representanter till skolans styrelse löser det här.
Den andra stora huvudmannen på skolan är Sveriges arbetarteaterförbund. Michael Skoglund, är vice ordförande i förbundet.
– Först och främst utgår jag ifrån att Arbetsmiljöverket har gjort ett bra jobb. Om det fortfarande finns problem så får styrelsen ta tag i det. Jag utgår ifrån att styrelsen prickar av punkterna i skolans åtgärdsprogram och ser till att de följs, säger Michael Skoglund.