Förra veckan rapporterade ETC Göteborg om en ”ljudskrämma” som monterats upp i köpcentret i Hjällbo centrum. Apparaten utgav ett pipljud som främst kan höras av unga under 25 år och syftet var att mota bort ungdomar som hänger i lokalerna, som ägs av det kommunala Göteborgslokaler.
Men ljudskrämmor finns på flera håll i Göteborg. ETC Göteborg kan nu avslöja att det finns apparater monterade på 40 skol- och förskolegårdar över hela staden.
Förebygga skadegörelse
Carina Johansson, säkerhetsplanerare på lokalförvaltningen skriver i ett mejlsvar att förvaltningen använt sig av ljudskrämmor – eller buzzers som hon också kallar dem – sedan 2015 som ett sätt att försöka förebygga skadegörelse. Enligt henne används de aldrig som enda åtgärd och innan en apparat sätts upp görs en riskinventering.
”En buzzer får till exempel inte sitta för nära ett gångstråk, en allmän lekplats, parkyta eller liknande, just av anledningen att den inte ska ha en diskriminerande effekt,” skriver hon. Ljudskrämmorna är också tidsstyrda så att barn ska kunna leka på förskolornas eller skolornas lekplatser på exempelvis helger, men inte på sena kvällar.
Känner till kritiken
Ljudskrämmor har fått kritik på flera håll, både när de suttit uppe i olika städer i Sverige, men även internationellt. Både Englands och Skottlands barnombud har drivit kampanjer mot dem och 2010 uppmanade Europarådets parlamentariska församling alla medlemsländer att införa förbud mot ljudskrämmor eftersom de är diskriminerande mot barn och unga.
Lokalförvaltningen känner till kritiken, skriver Carina Johansson.
”Vi är därför noggranna med att när en förfrågan om en buzzer kommer, åka ut och göra en riskinventering av platsen för att undvika att de hamnar på platser som är direkt olämpliga.”
Vilka lagar lutar ni er mot när ni tar ett sådant beslut?
”Det finns idag inget i våra gällande förordningar som styr hur och var man kan sätta upp dem, mer än att vi har ett direktiv ifrån staden att ha jämlikhet med som ett värdeord i vårt arbete. Det är viktigt att det är en parameter som får utrymme i riskinventeringen.”
Förlorat sitt värde
Ljudskrämman i Hjällbo centrum sitter dock inte längre kvar. Samma dag som ETC Göteborg intervjuade Göteborgslokalers säkerhetschef, Bo Säljö, om apparaten togs den ner.
– Säkerhetsåtgärder som blir allmänt kända förlorar sitt värde, förklarade han då.