I en interpellationsdebatt i fredags pressade Jens Holm infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd hårt på frågan vad det är för arbete på förbifarten som ska påbörjas under sommaren. Upprinnelsen är ett pressmeddelande från regeringen från den 15 maj där det tillkännages att förbifarten ska börja byggas redan i sommar – trots att den rättsliga prövningen i Mark- och miljödomstolen inte väntas vara klar förrän till jul.
– Det är flera rättsliga frågor som ska prövas mot miljöbalken. I Sverige är det praxis att man låter rätten ha sin gång, säger Jens Holm.
Catharina Elmsäter-Svärd medgav under debatten att domstolens beslut ska respekteras.
– De delar som handlar om grundvatten och andra tunnelarbeten som ska vara enligt miljöbalken kommer att tas upp under hösten. Det har jag naturligtvis full respekt för, sade hon.
Då är frågan vad det egentligen är för arbeten som ska markera den formella invigningen av bygget – det första spadtaget. Förberedande arbeten har redan pågått i två år.
– Utspelet är ett spel för galleriet. Syftet med den så kallade byggstarten är att påskina att allt är klart för att ta udden av motståndet, säger Jens Holm (V).
Louise Melander, kommunikationschef för projektet Förbifart Stockholm på Trafikverket bekräftar att en formell byggstart är planerad till ”någon gång under sommaren”.
Var är inte bestämt än.
– Arbetsplanen vann laga kraft i maj, det betyder att vi nu har rätt att ta marken i anspråk, säger hon.
De rättsliga prövningarna väntas dock inte vara klara förrän i slutet av året. Hur kan ni då börja bygga?
– Vi får inte göra saker som påverkar de miljövillkor som är uppe för prövning, säger hon.
Förberedande arbeten har pågått i två år. Vilken är skillnaden nu, med den formella byggstarten?
– Det stämmer att vi redan gör mycket förberedande arbeten. Skillnaden nu är är att arbetsplanen är godkänd och det är det viktigaste dokumentet, säger Louise Melander.
Det argumentet ger inte Jens Holm mycket för.
– Att regeringen godkänner den arbetsplan de själva utformat är inget konstigt, konstigt vore om de inte gjorde det. Men arbetsplanen är inget domslut. Det domslut som väntas i december kan dessutom komma att överklagas till Mark- och miljööverdomstolen, säger Jens Holm.
Fotnot: Dagens ETC har sökt Catharina Elmsäter-Svärd utan resultat.