Att ansvaret för spelmissbruk nu ligger inom sjukvård och socialtjänst kan vara en del av lösningen på en ojämlik vård, det menar regeringen.
Ansvarig minister Annika Strandhäll har inte haft möjlighet att göra en intervju med Dagens ETC men svarar i ett mejl:
– För att stödja kommuner och landsting i arbetet med spelmissbruk har regering också gett uppdrag till Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen att ta fram kunskapsstöd. De finns nu på plats och ger förutsättningar för att behandlingen av spelmissbruk ska bli mer jämlik, skriver Annika Strandhäll.
Omreglering på gång
Att spelmarknaden nästa år ska omregleras så att även utländska spelbolag kan få licens kan göra det lättare att kontrollera bolagen, menar hon.
Spelbolagen drar in miljoner, bland annat från människor med spelproblem, hur ska ni få bolagen att ta ett större ansvar för missbruket?
– För mig är det självklart att spelbolagen också behöver ta ett ansvar. Licenshavare ska ha stort ansvar för att skydda spelarna mot överdrivet spelande. Marknadsföringen ska också vara mycket måttfull. Spelare ska kunna stänga av sig från allt spel och bonusar ska inte få erbjudas annat än vid första speltillfället.
Resurs i varje region
Forskarna från Stockholms universitet önskar sig att ett resurscentrum i varje region, där ett team bestående av olika kompetenser som kan ta hand om hela vårdkedjan ska finnas. Annika Strandhäll tycker att förslaget är intressant.
– Jag vet också att i vissa delar av landet finns det bra samarbete när det kommer till missbruksvården, på andra ställen fungerar det tyvärr inte lika bra. Det är något vi behöver arbeta vidare med. Nu har vi nyligen fått en ny lagstiftning på plats som ska möjliggöra en bättre och mer jämlik behandling av spelmissbruk. Jag tror att det är klokt att låta den sätta sig, för att sedan se hur vi kan behöva gå vidare med andra förslag.
Daniel Rossetti