LO slutar gå på Europafackets möten, och kommer inte att betala medlemsavgift till organisationen. Det beslutade LO:s styrelse i måndags.
Bakgrunden är förhandlingarna om minimilöner inom EU – där Etuc driver på för lagstadgade minimilöner, tvärt emot vad LO vill.
– Tyvärr har Etuc under en tid motarbetat att Sverige ska få ett juridiskt hållbart undantag från EU:s minimilönsdirektiv. Som förslagen ser ut just nu riskerar Sveriges arbetsmarknadsmodell att slås i spillror. Kort sammanfattat riskerar makten över lönebildningen att flyttas från fack och arbetsgivare i Sverige till jurister och politiker i Bryssel, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson i en kommentar till Dagens ETC.
Menar allvar
Måndagens beslut innebär dock inte att LO formellt går ur Etuc. Torbjörn Johansson vill att LO:s ställningstagande ska få Etucs styrelse att förstå att LO menar allvar.
– LO accepterar inte att bli satta åt sidan. I grunden handlar detta om förtroendet för Etucs ledning är allvarligt skadat och att deras agerande skadar LO och svenska arbetare. Eftersom vi inte blir lyssnade på är det i dagsläget självskadebeteende att fortsätta betala och delta i deras arbete. Vi kvarstår som medlemmar och hoppas så klart kunna hitta en lösning.
Viktig finansiär
Tidningen Arbetet skriver att de nordiska facken är en viktig finansiär av Etuc, eftersom de har så många medlemmar och avgiften till Etuc beror på medlemsantalet. Hur mycket pengar det rör sig om vill LO inte svara på.
Etuc har gjort ett ställningstagande där det står att den nordiska modellen ska skyddas. Men i en intervju med Arbetet kallar Torbjörn Johansson ställningstagandet för ”tomt prat”.
Vad för typ av löfte krävs för att LO ska känna sig trygga med att den svenska modellen skyddas?
– Det krävs ett tydligt och juridiskt hållbart undantag för länder med fungerande partsmodeller. Vi har tidigare sett hur EU-direktiv har använts för att dumpa löner i Sverige. Efterföljningarna av Lavaldomen påverkar fortfarande våra möjligheter att arbeta fackligt. Vi accepterar inte under några förutsättningar att svenska löner ska avgöras i Bryssel.