Under många år hade Vivalla centrum svårt att fylla sina lokaler med affärer, men det har sakta förändrats sedan det kommunala bolaget Västerporten som förvaltar lokalerna har börjat att tänka i nya banor. Området har cirka 7 000 invånare och många av dem kommer från andra länder.
– Många av dem som bor här har sitt ursprung i länder där basarer är ett naturligt inslag i handeln. Så varför inte skapa basarer här också, säger Michael Blixt, förvaltningschef på Västerporten.
Företagande i liten skala
För att skapa basarkänsla krävs många små egna företag som samsas om ytan. Och det är här de så kallade minibutikerna kommer in.
– Jag såg ett projekt i Uppsala där människor kunde hyra en minibutik, en stor vagn på hjul som kan vikas isär och där det finns stora utrymmen med hyllor. Människor kunde hyra vagnen kortast en dag och längst en månad. I Uppsala blev projektet med minibutiker ingen succé. Men jag tyckte att idén var bra, så jag tänkte att vi kunde prova något liknande här, säger han.
Michael Blixt tog kontakt med Martin Ryberg på Startcentrum som hjälper människor att starta egna företag och han tände på idén.
– Vi inser att tröskeln för att gå från ingenstans till att öppna eget i en ny lokal är stor. Reglerna är många och i vanliga lokaler är oftast hyreskontrakten på flera år, säger Martin Ryberg.
De flesta som kommer till Startcentrum och ber om råd startar verksamhet direkt, men många vill prova sig fram, något som tidigare har varit svårt att hjälpa till med.
– Alternativet att prova i liten skala har inte riktigt funnits förut. Många människor står långt från arbetsmarknaden. Här ute i Vivalla är sysselsättningsgraden lägre än på andra ställen i Örebro. Kan man då bara få prova på att ha en minibutik en kortare stund så är det ett stort steg på vägen, säger Martin Ryberg.
”Börjar bli trångt”
Vid ena hörnet av torget inne i Vivalla centrum har Laila Nekash en minibutik i ett flyttbart skåp. Hon säljer kläder och smycken. Michael Blixt stannar och pratar med henne och Laila berättar att hon vill ha en större lokal, för att det börjar bli trångt.
– Jag har en bror som har en butik i Göteborg, så jag vill också starta en. Och nu börjar det bli trångt i minibutiken för det kommer många kunder, säger hon.
”Blir som en stor basar”
Michael Blixt lovar att återkomma till Laila och han berättar att det första året med minibutiker har gått ganska bra. Och snart ska de som har lyckats med minibutiker få chansen att utöka sin verksamhet.
– Nästa steg här i Vivalla centrum är att vi kommer att bygga om. Vi kommer att bygga nya mindre lokaler. Minibutikerna kommer att bli stationära här på torget. Vi har en förmåga att tro att folk vill ha stora och flotta lokaler på 1 000 kvadratmeter, medan verkligheten är en annan. En liten butik på 50 kvadratmeter är vad många vill ha. Så det kommer att bli en blandning av små mysiga lokaler och lite större. Tillsammans med minibutikerna på torget så blir det som en stor basar, säger han.