Åsa Emanuelsson förklarar att det gör att hon numera svävar i ovisshet kring sin boendesituation.
– Jag tycker att det låter konstigt när man bara bestämmer något ”pang, boom – nu ska vi sälja”. Nu känner jag att jag inte vet vad som händer. Blir det en ny hyresvärd? Blir det slutligen bostadsrätter? Jag som bor längst ner skulle få min uteplats fixad. Hur blir det med den saken? Det kommer antagligen inte att bli någonting, tänker jag, säger hon.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Ett orosmoln är att en ny hyresvärd ska utföra renoveringar och därefter höja hyrorna.
– Det är sådant som man är jätterädd för. Jag tycker att hyran som jag betalar idag, omkring 4500 kronor, är okej. Men jag tänker inte betala mer för en etta.
Vill kunna flytta till annan lägenhet
Åsa Emanuelsson vittnar om att försäljningen är en ”snackis” i området.
– När man träffar en granne så är det klart att man pratar om det. Jag har inte hört någon som är positiv till det här, säger hon.
Hennes tankar kretsar kring eventuella hyreshöjningar – och hur de ska påverka hennes ekonomi.
– Jag känner att jag kommer att flytta härifrån. Jag tror att vilken hyresvärd det än blir så kommer hyrorna att gå upp. Samtidigt – när man söker efter andra lägenheter hos Mimer så är det väldigt höga poäng som folk som får lägenheter har. Så man har egentligen inte en chans, säger hon.
Ett krav som hon planerar att föra fram till Mimer är att hon vill få möjligheten att flytta till en annan lägenhet inom det kommunala bostadsbolaget.
– Men jag trivs på Skallberget. Det är ändå ganska centralt och så finns det en massa grönområden. Det är viktigt, tycker jag.
Åsa Emanuelssons förhoppning är att folk ska höja sina röster om utförsäljningen.
– Folk är inte nöjda, så jag hoppas att de reagerar och inte bara låter det vara.
”Det är ganska mycket pengar”
Mikael Källqvist, vd på Mimer, förklarar att man inte säljer till vem som helst, utan bara till fastighetsägare som vill vara med och utveckla på lång sikt.
Men det går inte att med säkerhet veta hur ett bolag kommer att agera i framtiden.
– Vi kan dock ställa krav på att de exempelvis ska lämna lägenheter till Västerås stads samverkansavtal. Men det är så att man får göra läxan innan och sälja till rätt företag, säger Mikael Källqvist till ETC Västerås.
Han förklarar att Mimer kommer att sköta sin del av förvaltningen och de utfästelser som man har haft tills man avträder fastigheterna.
– Det är ganska mycket pengar avsatta i underhållsåtgärder framför allt i Bäckby. Vi drar inte tillbaka pengarna. Vi kör enligt plan. Vi menar allvar med att vi vill utveckla dessa områden, säger han.
Mimer lyder under lagen om offentlig upphandling. Så nu handlar bolaget upp hjälp för att kunna genomföra försäljningen, och då ska man använda sig av en slags mäklartjänst där det finns juridiska specialkunskaper.
– Då gör vi det här till ett erbjudande och visar upp för marknaden sedan.
– Jag tror att vi kommer att kunna hitta en hyresvärd som kommer att kunna sköta det här på ett bra sätt, fortsätter Mikael Källqvist.
Bör ses som en sista åtgärd
Hyresgästföreningen är kritisk till Mimers försäljning.
– Alla våra medlemsundersökningar visar att allmännyttan ligger i topp när det kommer till förvaltning och ses som trygga och stabila hyresvärdar. Idag säljer allmännyttan främst för att ha råd att bygga nytt, även om man väljer att nämna andra anledningar för sin försäljning, säger Mårten Gulin, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Aros-Gävle i ett uttalande.
Gulin anser att försäljning av kommunala lägenheter bör ses som en sista åtgärd, och förklarar att ju större allmännytta desto större verktyg att minska segregationen.
– Man kan fråga sig vart människor som redan idag har svårt att betala sin hyra ska bo i framtiden, säger Gulin i uttalandet.
Normalt tar en försäljning mellan ett halvår och ett år.