Något som skapade oro bland hyresgästerna. Fastigheten hade åtta år tidigare sålts av Mimer till AMF Pension.
Inför de stundande chockhöjningarna var Tarja Vetterlund, som själv har bott i området sedan tolv år tillbaka, en av dem som gjorde sin röst hörd.
– Jag lider med en del. Det fanns gamla människor som började gråta. De har bott i sina lägenheter i 30-40 år. Om hyrorna höjs med så mycket har de ingen möjlighet att bo kvar, sa hon till VLT 2013.
Hyresgästföreningen ansåg då att Rikshems förslag på höjning är för hög för de planerade åtgärderna.
Senare blev det klart att Rikshem skulle backa från några ursprungskrav. Hyresgästerna skulle till viss del få välja grad av renovering. Hyreshöjningen skulle fasas in successivt under flera år.
Lyxrenovering
När ETC Västerås talar med Vetterlund nu, nästan fyra år senare, ger hon sin bild av hur det är att bo i ett Rikshem-hus jämfört med ett Mimer-hus.
– Min upplevelse är att folk har tyckt att förvaltningen blev sämre efter tiden i Mimer. Det har skiftat flera gånger vilket bolag som har stått för underhåll. Hur mycket vi än klagade så spelade det ingen roll. Servicen blev mycket sämre, säger Vetterlund.
– Jag vill kalla det som ägde rum för lyxrenovering. Hyreshöjningen var cirka 70 procent för vår del. För ett år sedan flyttade vi till en mindre lägenhet i samma hus. Vi hade en fyra före renoveringen. Skulle vi ha bott kvar i fyran så skulle den ha kostat närmare 10 000 kronor. Det fanns ingen större anledning att bo kvar eftersom vi är två personer.
Trerummaren som Vetterlund flyttade till är ett par tusen kronor dyrare än fyrarummaren som de tidigare bodde i.
”Mycket man inte skulle behöva”
Hon förklarar att de som bodde i husen hade förtur att flytta till andra lägenheter i samma byggnad ifall man inte ville bo kvar efter hyreshöjningarna.
– Det var folk som flyttade därifrån helt för att de inte hade råd med hyrorna, säger hon.
Exempelvis rapporterade Sveriges radio om en student som inte kunde bo kvar i sin lägenhet efter en hyreshöjning på 3000 kronor.
Är det en avsevärd standardhöjning?
– Visst är det det. Det är dock mycket som man inte skulle behöva. Måste man ha ekparkett i hela lägenheten? Måste man ha klinker i hallen? Det är lite väl lyxigt. Rot- och fönsterrenovering och sådant visste dock alla att det behövde göras. Men mycket var fullständigt onödigt, säger Tarja Vetterlund.
Från Rikshems håll var förklaringen 2014 att det fanns ett högt mervärde för hyresgästerna i åtgärderna, och att man gjorde bedömningen att hyreshöjningarna skulle ligga på de nivåerna. I vissa fall uppemot 75 procent, skrev SR.se.