Och motståndet är inte nådigt. Miljörörelsen och 25 000 privatpersoner satte sig på tvären när utbyggnaden gavs ett första tillstånd och inom kort får regeringen frågan i knäet. I nästa vecka beger sig en lång rad organisationer till Lysekil för att genomföra en gemensam protest.
– Vi vill ge en väldigt tydlig signal till regeringen om att det finns en stor opinion mot det här. Att de ska agera i linje med Parisavtalet och våra svenska miljömål, säger Jessica Lovell som är talesperson för kampanjen Stoppa Preemraff och aktiv i Extinction Rebellion.
Organisationer går samman
Naturskyddsföreningen är största motpart i målet som förhandlas i mark- och miljööverdomstolen med start på tisdag. Bakom dem står också Greenpeace, Fältbiologerna, Jordens vänner, Grön ungdom, Vänsterpartiet, Fossilgasfällan och en rad organisationer, fredsföreningar och politiska nätverk.
Vanligtvis arbetar de åtskilda av tillvägagångssätt, stad eller land, lokalt eller globalt, men här händer någonting.
– Jag tror att vi kommer se mer av det. Att många känner att vi måste bli större och mobilisera större, vi kan inte hålla på i våra smågrupper längre. Trappa upp! säger Jessica Lovell.
Förra helgen kunde Dagens ETC:s läsare också ta del av ett upprop mot Preemutbyggnaden som en rad organisationer undertecknat, bland dem Fridays for Future Sverige och Greta Thunberg.
Efter tre förhandlingsdagar i nästa vecka ska ett yttrande lämnas till regeringen. Domstolen gav tillstånd eftersom villkoren för utsläpp ska avgöras enligt EU:s system för utsläppshandel, men hoppet står nu till att regeringen anser sig kunna fatta beslut baserat på andra regelverk.
”Vi anser att det inte hindrar myndigheter och domstolar från att kunna avslå ansökningar i sin helhet när det rör sig om omfattande klimatpåverkan” skriver Naturskyddsföreningen som tror sig kunna vinna målet.
Vill bli klimatneutrala 2045
Preem menar att de kan bli klimatneutrala till 2045 genom att bland annat öka produktionen av flytande förnybara bränslen, utveckla fler ”miljö- och klimatanpassade produkter” och att lösa minskade utsläpp från raffinaderierna genom exempelvis koldioxidinfångning.
Aktivisterna sågar argumenten med att de inte är realistiska och går för långsamt. Att Preem redan getts tillstånd en gång oroar dock miljörörelsen och därtill har protesterna stått mot massiva informationskampanjer från andra hållet. Preem har bland annat köpt annonskampanjer med prepper-tema och har helt andra resurser än sin motpart.
– Det känns väldigt orättvist. Vi ser verkligen det här som en massiv greenwashing. Det blir väldigt svårt att bemöta utan att ha folk som jobbar med det här på heltid, och det har vi ju inte. Det finns inget rättsligt bindande i deras ansökan om att de måste övergå till biobränslen, det står att de ska göra det om ekonomiskt utrymme finns. Och många metoder för att få fram nya biobränslen är på pilotanläggningsstadiet. De kräver forskningspengar och andra resurser från övriga samhället och för det finns det inga garantier, säger Jessica Lovell.
Folk från hela landet kommer
Logistiken runt protesterna har pågått ett bra tag och utöver 120 hotellsängar planeras sovsalar. Utöver alla västkustbor väntas bussar från Stockholm och Malmö. Någonstans mellan ett par hundra och uppemot 1 000 personer förväntas ta sig till Lysekil. Rättegången ska inte störas med ljud, men när förhandlingsdeltagarna går in i lokalen blir det bland annat visuella aktioner med isbjörnar och oljeutsläpp. Extinction Rebellion är bekanta för civil olydnadsaktioner och under tisdagen planeras en vandring från centrala Lysekil till raffinaderiet. På torget ordnar Stoppa Preemraff scen med tal och uppträden.
– Jag tror att det kommer blir jättekul. Det blir go stämning och det är en fantastisk känsla att vi är enade i det här. Skönt att få utlopp för sin uppgivenhet och frustration, säger Jessica Lovell.
Preem: Höga tongångar
– Det är ju bortom allt tvivel att vår ansökan om ett nytt miljötillstånd och en eventuell utbyggnad av Lysekilsraffet engagerar jättemånga människor. I vissa fall har det blivit väldigt höga tongångar på båda sidor av det så kallade stängslet. Överlag så kan jag inte se det som annat än ett hälsotecken att vi har den här typen av livliga debatter och att folk är engagerade i miljöfrågan. Jag som individ och vi som bolag, oavsett vad man än må tro, bryr oss om miljön och tittar på hållbarhetsfrågor kring vår bransch, säger Dani Backteg, presschef på Preem, om protesterna.
– Med den bakgrunden tycker jag att det är hälsosamt att folk protesterar. Sedan är vi långt ifrån överens om exakt hur en hållbar utveckling ska ske och där får man ibland respektfullt vara ej överens. Men det är positivt när den här typen av grupperingar kan tala med varandra.
Hur har protesterna påverkat er hittills?
– Klimatfrågan och frågan om koldioxid och koldioxidutsläpp har ju påverkat världen de senaste åren. Och det har påverkat oss som enskilt bolag och det har varit en påverkande faktor till att vi än snabbare har jobbat med omställningsarbete. Den senaste tidens protester har i vissa fall inbjudit till konstruktiva samtal som båda gynnas av. Och i vissa fall, och det är olyckligt, har det skapat en vi och dom-stämning som egentligen inte gynnar någon.