BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Just Socialdemokraterna står tillsammans med Centerpartiet för de största ökningarna sedan valet 2014, med 2,1 respektive 4,4 procentenheter.
”Regerande partier brukar backa”
Inte minst det förstnämnda är anmärkningsvärt menar Marja Lemne, statsvetare, fil dr och universitetslektor vid Södertörns högskola och Stockholms universitet.
– Regerande partier brukar backa, men här har Socialdemokraterna gått framåt. Sedan ser vi en spegling på -Centerpartiets nationellt starka trend, då de nästan fördubblar sitt väljarstöd från 2014 i Stockholm, säger hon.
Kristdemokraterna och Feministiskt initiativ ligger båda på 3,3 procent. Förstnämnda har ett helt oförändrat väljarstöd sedan 2014 medan Fi har backat med 1,3 procent.
– Det är två partier som hänger på gärdsgården till kommunfullmäktige. Men resultatet skulle troligen se annorlunda ut om undersökningen hade gjorts efter Fi:s partikongress. Medieexponering brukar påverka.
Om det vore val i dag skulle Alliansen vinna i Stockholms stad. Det beror nästan ensamt på Miljöpartiets enorma tapp från 14,3 till 7,3 procent.
– Det här är långt bortom felmarginalen. Och då är storstäderna ett starkt fäste för Miljöpartiet. Det här är förklaringen till ett visst övertag på allianssidan.
Är ändå hoppfull
Mats Berglund, ordförande för Miljöpartiet de gröna i Stockholms stad, är ändå hoppfull efter undersökningen.
– Ett år efter valet visade mätningar i Stockholm att vi hade fortsatt starkt stöd för vår politik. Men efter en turbulent tid på riksnivå så var vi nere på 6,3 procent. I den här mätningen ser vi att den trenden nu vänder. Vi vet att vi har en politik som gör stor skillnad, och vi fortsätter att ställa om Stockholm till en stad där det blir lättare och lättare att vara klimatsmart. Utsläppen från transporterna minskar och luft- och vattenkvaliteten blir allt bättre, säger han.
Det parti som bortsett från Miljöpartiet har tappat mest är Moderaterna, som backar 1,9 procent. Här påverkar valet att samtala med SD, tror Marja Lemne.
– Om jag ska vara lite fräck: Varför skulle de som sympatiserar med SD plötsligt gå till en kopia, det vill säga Moderaterna? Det finns en fara i att göra politiska copycats. Vi har ändå en hög utbildningsnivå i Sverige, och man bör inte underskatta väljarna med den sortens snabba trix.
Mattias Thorsson är kommunikationschef för Moderaterna i Stockholms stad och län. Han menar att partiet har varit för vagt med innebörden av utspelen om SD.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vi måste vara tydliga med att vi inte har öppnat för samarbete i Stockholms stad och att det finns avgrundsdjupa skillnader mellan partierna. Moderaterna är öppna för samarbeten i utskotten på riksnivå. I kommuner och landsting är inte det aktuellt. Vi bereder inte ärenden med SD i Stockholm. Däremot har vi ett anständigt förhållande till dem. Strategin med isolering, kontaktskräck, och att aldrig prata med har prövats och uppenbarligen inte fungerat.
Han tycker överlag att Moderaterna i Stockholm visar glädjande siffror, med partiets tuffa period i åtanke.
– Vi ser ut att ha goda chanser att vinna valet i Stockholms stad tillsammans med alliansen.
”Kommunen sticker ut”
Vänsterpartiet går fortsatt starkt och noterar undersökningens tredje starkaste uppgång på 1,9 procent till 10,8 procent.
– Det märks att det blir skillnad i Stockholm när vi sitter i regerande position, säger Vänsterpartiet Stockholms läns nyvalda ordförande Ebba Elena Karlström och fortsätter:
– Vi har byggt över 4 000 hyresrätter och sänkt inkomstkraven i Stockholms stad. Kommunen sticker ut jämfört med de alliansstyrda kranskommunerna som inte har en välfärd att lita på. Jag tror att resultaten av vår politik visar sig i undersökningen.
Följer riket i övrigt
Sympatiförändringarna i kommunen följer i stor utsträckning trenderna på riksnivå, menar statsvetaren Marja Lemne.
– Om vi bortser från de mindre förändringarna så går Centerns uppgång och Miljöpartiets nedgång i samma riktning som landet i övrigt. Det som framför allt skiljer i Stockholm är att Sverigedemokraterna fortsatt är svaga här. Dessutom får inte de mindre, lokala, partierna fäste på samma sätt i Stockholm som i andra kommuner. De traditionella partierna, och då räknar jag in Fi, lyckas fånga upp väljarna.
Skiljer inte mycket
I valet 2014 skiljde det i snitt 0,75 procent mellan partiers stöd på riksnivå och i Stockholms stad.
– Kommunpolitiken är inte lika synlig, och det finns de som argumenterar för skilda valdagar, som man hade innan Tage Erlander (S) införde den gemensamma valdagen. Det finns en tendens att en och samma dag ger både landstings- och kommunalvalet mindre utrymme.
Mätningen gjordes av Novus under perioden 19 januari–6 februari med 1 100 respondenter. Resultaten har viktats på kön/ålder och politisk preferens i valet 2014.
Färgade staplar = Novus Febr 2017 Cati
Svarta staplar = Valet 2014