Idag ska kommunstyrelsen ta ställning till ett förslag från Miljöpartiet om att sänka rösträttsåldern till 16 år i kommunvalet. Klara Holmin och hennes partikollegor vill att Göteborg ska ansöka hos regeringen om att bli försökskommun för en lägre rösträttsålder.
– Vi ser att unga människor påverkas lika mycket av de politiska besluten som fattas, särskilt på kommunal nivå. Skolfrågor och hur vi bygger staden är ju saker som berör dem som ska leva här framöver, säger Klara Holmin (MP).
Idag behöver man vara 18 år för att rösta i kommunvalet. Eftersom det bara är val vart fjärde år är genomsnittsåldern för förstagångsväljarna cirka 20 år. Klara Holmin tror att en sänkt röstålder skulle höja valdeltagandet. Om ungdomarna lär sig om valen i skolan och samtidigt får prova på att rösta så tror hon att de får en vana för livet.
Alliansen är emot
Alliansen är kritiska till Miljöpartiets förslag. De tycker att man ska vara myndig för att få rösta, eftersom samhället klassar en som vuxen då. Klara Holmin tycker snarare att man borde jämföra med att man blir straffmyndig vid 15 års ålder.
– Idag harmoniserar inte rösträttsåldern med straffrättsåldern. Om man ska lyda under lagarna tycker jag att man också ska få vara med och stifta dem, säger hon.
Sverigedemokraterna kommer också rösta emot. De anser inte att 16-åringar är mogna att ta ansvar över sina egna eller andras liv. Dessutom tycker de att förslaget är populistiskt och ”genomsyrat av en irrationell dyrkan av det ungdomliga”. Klara Holmin håller inte med om att 16-åringar inte är mogna nog att ta stora beslut.
– Det finns många unga som är insatta i samhällsfrågor och äldre som inte har någon koll alls. I Sverige finns inget prestationskrav för att får rösta, så jag tycker inte det är relevant att diskutera om unga är kapabla eller inte. Det pratar man inte om när det handlar om andra grupper, säger hon.
Mer långsiktigt
Hur det politiska landskapet skulle förändras om den yngre generationen fick rösta är oklart. Klara Holmin tror att klimatfrågan skulle hamna högre på agendan.
– Jag tror att det skulle bli mer fokus på stora framtidsfrågor. Politiken skulle bli mer långsiktig.