– Vi är såklart oerhört besvikna. Från att ha haft mandat i samtliga kommuner tappar vi rejält. Det är extremt tråkigt, säger Kerstin Åkesson, ordförande för Miljöpartiet i Västmanland.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Förklaringen till tappet tror hon främst har att göra med att partiet backat på riksplanet.
– Vi är ju långt ifrån ensamma. Det har gått dåligt nästan överallt, säger Kerstin Åkesson.
Starkt MP-fäste
Trots att MP backar kraftigt över i stort sett hela landet har partiet fortfarande några starka fästen. Ett av dem är universitetsstaden Lund, där MP visserligen backar med 3,2 procentenheter, men ändå landar på 9,1 procent i riksdagsvalet.
Emma Berginger, miljöpartistiskt kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen, framhåller att Lund länge varit ett starkt fäste för MP.
– Det finns flera faktorer till det. Lund har en befolkning som är miljöengagerad och som är mycket medveten om klimatproblemen. Lund har också en befolkning som är ung och välutbildad, vilket är grupper som MP statistiskt sett är starka inom., säger hon.
En annan förklaring till att MP fortsatt går förhållandevis bra i Lund tror Emma Berginger är att partiet lyckats driva igenom sina politiska förslag trots att de suttit i minoritet under den gångna mandatperioden.
– Det första spadtaget har exempelvis satts i backen för den nya spårvägen, något vi varit väldigt pådrivande för.
Att MP framförallt skulle vara ett parti för storstadsbor med elcyklar, håller hon enbart delvis med om.
– Om man tittar på hur olika väljare prioriterar att lägga sin röst på oss, ja då ser det ut att stämma. Men jag tror även att många på landsbygden är medvetna om klimatomställningens nödvändighet, säger Emma Berginger och poängterar att hon själv är uppväxt på landet, utan tillgång till kollektivtrafik.
– Det är klart att man blir väldigt beroende av bilen då. Men även om man bor så kan man vara intresserad av incitament för förändring, säger hon.
Kamp om naturresurser
En annan aspekt som motsäger tesen att MP främst är ett parti för storstadsväljare återfinns i att de gör ett mycket bra val i glesbygdskommunerna Jokkmokk och Gällivare. Henrik Blind, miljöpartistisk kommunstyrelseledamot i Jokkmokk, tror att framgången till stor del har att göra med kampen mot en planerad naturresursutvinning.
– Jag tror våra fantastiska siffror har att göra med att vi väldigt tydligt varit emot gruvindustrins etablering i våra urskogar, säger han.
Ett annat skäl till att MP fått hela 13,6 procent av rösterna i kommunvalet menar Henrik Blind är att de lyckats ta ned klimat- och miljöfrågan till en vardagsnära nivå som innevånarna kunnat relatera till.
– Jag tror rikspolitikerna har något att lära av oss här. Det är viktigt att förklara för medborgarna på ett enkelt och vardagsnära sätt hur de själva kan bidra till omställningen, varför det är avgörande och hur politiken kan underlätta, säger han.