BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det tycks bli allt fler som söker hjälp för att de har varit utsatta för hedersrelaterat våld eller förtryck. För oss är varje sådant fall ett misslyckande, säger Nils Karlsson (MP), kommunalråd med ansvar för frågor som rör demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter.
I Malmö beräknas det finnas omkring 4 000 unga som upplever att deras liv är begränsat av hedersrelaterade strukturer. Genom att satsa 2,5 miljoner kronor på arbete som kan fungera förebyggande hoppas Nils Karlsson på att underlätta för dem som är utsatta.
– I Malmö är vi redan bra på att ge skydd och hjälp åt dem som har utsatts, men det finns mycket att göra för att förebygga problemen, säger han.
Rädslan har styrt
Att hedersproblematiken i Sverige inte har uppmärksammats så mycket tidigare tror han beror mycket på en rädsla för att spela fel grupper i händerna.
– Det har funnits en oro för att rasister skulle dra nytta av om problemet uppmärksammades mer. Detta har lett till att en grupp invånare kan sägas ha offrats för det goda i en annan sak, säger Nils Karlsson (MP).
I budgetförslaget som S och MP lägger fram ingår också en satsning på 2 miljoner kronor på att ta fram en plan för hur FN:s barnkonvention ska kunna implementeras bättre i det kommunala arbetet.
Driva på i frågan
Regeringen arbetar med ett förslag på hur barnkonventionen ska kunna införlivas i svensk lag, för att på det sättet stärkas. Genom att redan nu satsa på frågan hoppas minoritets-styret i Malmö på att kunna driva på ytterligare.
– Om regeringen får igenom sitt förslag kommer kraven på kommunerna att öka. Genom att föregå och satsa pengar på det redan nu, vill vi lägga oss i framkanten av det arbetet, säger Nils Karlsson (MP).
Ett resultat av en stärkt barnkonvention är att barns och ungas röster ska tas till vara i större utsträckning vid olika kommunala beslut.
Tror på antagen budget
Sedan Vänsterpartiet hoppade av det pågående trepartisamarbetet vid förra årets budgetförhandlingar har S och MP bildat ett minoritetsstyre. Men den S- och MP-märkta budgeten har ändå goda möjligheter att kunna antas.
– För att fälla den måste alla övriga partier gå emot oss, vilket inte lär inträffa, säger Nils Karlsson.